Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z trávnika do paláca: Ako sa stal známy futbalista prezidentom

.dávid Jackanič .šport

Mnohí športovci skúšali šťastie po ukončení svojej kariéry v politike. George Weah však dokázal aj po veľmi úspešnej kariére športovca – futbalistu – preraziť aj na vrcholné priečky politiky. Pred niečo vyše rokom sa totiž stal prezidentom Libérie.

Z trávnika do paláca: Ako sa stal známy futbalista prezidentom SITA/AP

kráľ George,“ ako ho zvykli najmä fanúšikovia prezývať, však vôbec nemusel mať takúto úspešnú kariéru, či futbalovú, alebo politickú. George Weah sa totiž narodil vo veľmi chudobnej štvrti libérijskej metropoly Monrovia. Po tom, ako jeho otec zomrel a začala ho vychovávať jeho babka. Štvrť West Point, v ktorej vyrastal, bola plná násilia, pretože ju ovládali susedné gangy. 

Je členom etnickej skupiny Kru, ktorá pochádza z juhovýchodnej Libérie a patrí medzi najchudobnejšie etnické skupiny v zemi. Aj kvôli tomu dnes rozumie chudobným v Libérii ako nik iný. 

Po absolvovaní základnej školy sa rozhodol pre štúdium na strednej škole Wells Hairston High School, ktorú však nedokončil. Rozhodol sa totiž, že staví všetko na jednu kartu – tú futbalovú. V pätnástich začal hrať futbal v miestnom klube Young Survivors a už tam ukazoval, že to raz môže dotiahnuť ďaleko. Dával totiž veľké množstvo gólov. 

zarábal ako technik

Neskôr si ho všimol kamerunský skaut Claude Le Roy, ktorý mu sprostredkoval prestup do špičkového miestneho klubu  FC Yaoundo. To bola však len prestupová linka do veľkého sveta futbalu. Claude Le Roy totiž po celý čas komunikoval so špičkovými európskymi trénermi. Jedným z nich bol Arsene Wenger, v tom čase tréner francúzskeho klubu AS Monaco, ktorý dostával o Weahovi pravidelné správy, až dokým sa na vlastné oči neprišiel pozrieť na budúcu hviezdu európskych trávnikov. Arsene Wenger sa rozhodol okamžite podpísať zmluvu s týmto nádejným futbalistom. Bolo to v roku 1988 a týmto začala veľká kariéra George Weaha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite