Denník N

Fialková je späť na pódiu, v pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu skončila tretia

Paulína Fialková v cieli pretekov Ruhpoldingu. Archívne foto – TASR/Michal Svítok
Paulína Fialková v cieli pretekov Ruhpoldingu. Archívne foto – TASR/Michal Svítok

Paulína Fialková sa prvý raz v novom kalendárnom roku dostala na pódium Svetového pohára. V pretekoch s hromadným štartom v Ruhpoldingu skončila tretia.

Zvíťazila Nemka Preussová, druhá skončila Nórka Tandrevoldová. Anastasia Kuzminová obsadila 14. miesto.

Fialková urobila pri streľbe len jednu chybu a tretie miesto si vybojovala vďaka výbornému bežeckému výkonu v závere pretekov. Anastasii Kuzminovej nevyšla streľba, absolvovala štyri trestné okruhy.

„Som šťastná, trochu som sa obávala, že forma odchádza alebo že úplne odišla. Pri tom pocitovom poklese som však schopná dostať sa na pódium, takže sa nemám na čo sťažovať. Šport je jednoducho krásny s tým, že raz klesáte, potom stúpate,“ povedala Paulína Fialková v bezprostrednej reakcii podľa TASR.

„Možno keby som bola v inom stredisku, tak budem aj vyššie, no Ruhpolding je špecifický, príjazd na strelnicu jednoduchý, vietor bol minimálny, streľba bola presná. Vôbec som nerozmýšľala, čo bude, no keď som na poslednej streľbe videla, že sú predo mnou dve pretekárky, ktoré mi bránili v pódiu, tak vtedy som už nad tým uvažovala. Na strelnici som sa dokonale koncentrovala a vo finiši si už verila,“ doplnila Fialková.

Výsledky pretekov s hromadným štartom v Ruhpoldingu:

1. F. Preussová (Nem.) – 32:34,0 (0 trestných okruhov)
2. I. L. Tandrevoldová (Nór.) +0,2 (0)
3. P. Fialková (SR) +15,1 (1)
4. H. Öbergová (Švéd.) +18,8 (2)
5. L. Häckiová (Švajč.) +19,4 (1)
6. I. Kriuková (Biel.) +20 (1)
7. L. Perssonová (Švéd.) +20,9 (0)
8. M. Røiselandová (Nór.) +26,8 (2)
9. A. Bescondová (Fr.) +27,4 (2)
10. M. Brorssonová (Švéd.) +32 (1)

14. A. Kuzminová (SR) +1:04,3 (4)

Fialková sa dostala na priebežné prvé miesto poradia pretekov s hromadným štartom a najbližšie v Anterselve si v rámci tejto disciplíny oblečie červené číslo vedúcej pretekárky.

Poradie pretekov s hromadným štartom (po 2 zo 6 pretekov):

1. P. Fialková (SR) – 102 bodov
2. F. Preussová (Nem.) 96
3. I. Tandrevoldová (Nór.) 92
4. A. Kuzminová (SR) 87
5. H. Öbergová (Švéd.) 74

V celkovom poradí Svetového pohára je Fialková tretia pred štvrtou Kuzminovou.

Celkové poradie Svetového pohára (po 12 z 26 pretekov):

1. D. Wiererová (Tal.) – 498 bodov
2. L. Vitozziová (Tal.) – 480
3. P. Fialková (SR) – 449
4. A. Kuzminová (SR) – 414 
5. M. Røiselandová (Nór.) – 386

Priebeh pretekov:

Obe slovenské reprezentantky sa od začiatku držali v popredí. Paulína Fialková na prvej streľbe nechybovala a na medzičase bola tretia za Švajčiarkou Häckiovou a Taliankou Wiererovou. Anastasia Kuzminová šla na trestný okruh a priebežne bola 22.

Všetky tri vedúce pretekárky bezchybne strieľali aj na druhej položke v ľahu, po ktorej viedla Wiererová pred Häckiovou a Fialkovou. Anastasia Kuzminová šla na druhý trestný okruh a na medzičase bola 21.

Na tretiu streľbu prišla stále veľká skupina pretekárok. Paulína Fialková prvý raz chybovala, rovnako ako viacero jej súperiek. Zaradila sa na priebežné 10. miesto.

Kuzminová chybovala dvakrát a s väčším odstupom bola na medzičase 22. Po tretej streľbe viedla Nemka Preussová pred Taliankou Vitozziovou a Nórkou Tandrevoldovou.

Na poslednej streľbe trafili obe slovenské biatlonistky všetky terče, Fialková bola priebežne 5. a Kuzminová 16. O víťazstvo bojovali Preussová s Tandrevoldovou.

Fialková sa v závere vďaka skvelému behu dostala na tretie miesto, v dramatickom súboji o víťazstvo napokon uspela Preussová pred Tandrevoldovou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Paulína Fialková

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie