Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.športovec víkendu: Letel hrášok vzduchom a dorovnal Bubku

.filip Olšovský .šport

Menom pripomína skôr francúzskeho mušketiera. No Armand Duplantis je športovec, spolovice Američan a z druhej Švéd, z ktorého sa v nedeľu stala hviezda skoku o žrdi.

.športovec víkendu: Letel hrášok vzduchom a dorovnal Bubku

s otcom si najprv povedali, že na to pôjdu inak než zvyšok konkurencie. Najprv si postavili dráhu aj s mäkkým doskočišťom priamo na dvore. Potom sa rozhodli pre úplný iný štýl, než akým skáče väčšina zvyšných pretekárov, a napokon si na to vybrali aj odlišnú, oveľa tvrdšiu žrď. 

„Za tri roky si zlepšil osobné maximum o 75 centimetrov, a to v disciplíne, kde má najlepšie roky ešte stále pred sebou.“

A všetko išlo podľa predstáv športovej rodiny – na mladého Armanda, prezývaného Mondo, sa svet nevedel vynadívať. Prekonával jeden rekord za druhým (dodnes drží rekord vo všetkých kategóriách od 7 do 12 rokov) a New York Times ho pred vyše rokom prirovnal k skokanskému Tigerovi Woodsovi.

No potom prišli majstrovstvá Európy a všetko sa zmenilo. Armand Duplantis sa už nemohol pripravovať na dvore – z výšok, do akých dnes skáče, by mu hrozil pád na susedný dom. Keďže na šampiónate sa skákalo na úrovni šiestich metrov, boli Duplantisovci nútení vymeniť krátko pred súťažou aj žrď. S tou extra tvrdou, ktorá vraj Armanda dokáže do vzduchu vystreliť „ako hrášok v obednej bitke jedlom“ (slová jeho otca) to už nešlo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite