Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majstrovstvá sveta v Rusku ukázali, aká silná je futbalová Európa

.marcel Merčiak .šport .futbal

Moskvu dobyli Francúzi, no to nie je najdôležitejšia správa z tohtoročných MS. Európa dokázala, že vo futbale takmer nemá konkurenciu.

Majstrovstvá sveta v Rusku ukázali, aká silná je futbalová Európa YURI CORTEZ/AFP/PROFIMEDIA 11. júl 2018 Moskva, Rusko: Chorvátski futbalisti po strelení gólu v radostnom ošiali zvalili na zem mexického fotografa Yuriho Corteza. Strelec víťazného gólu Mario Mandžukič podáva fotografovi ruku. Momentka sa okamžite stala virálnou.

o osem rokov sa svetový šampionát rozšíri na 48 účastníkov. Päťdesiatpercentný nárast prinesie štyri ďalšie miesta pre Afriku, tri alebo štyri pre Áziu, tri pre zónu CONCACAF, jedno samostatné pre Oceániu, jedno nové pre Južnú Ameriku, ale len tri nové pre Európu. Nárast z trinástich na šestnásť je vzhľadom na kvalitu a výsledky neadekvátny a neobhájiteľný. Od roku 1982 mala Európa zo 40 semifinálových pozícií na MS 31 (!), záverečnú štvorku obsadila kompletne už v Nemecku 2006, v Južnej Afrike 2010 mala päť štvrťfinalistov, v Brazílii 2014 štyroch, v Rusku šiestich, pričom štvrtýkrát za sebou získa jeden z jej tímov titul! 74 percent hráčov z kádrov 32 tímov hrá v Európe.

premárnená šanca

Jediným neeurópskym tímom, ktorý v Rusku prezentoval kapacitu na titul, bola Brazília. Hrala azda najkrajší futbal, s kvalitou kulminujúcou v štvrťfinálovej naháňačke Belgicka v 2. polčase. Stihla však streliť iba jeden gól. Videli sme renesanciu jej prestíže, pošramotenej doma pred štyrmi rokmi semifinálovým debaklom s Nemeckom, a aj sympatický návrat ku koreňom, ktoré sú už síce kdesi hlboko v zemi, pretože jogo bonito je dávno mŕtve, lenže stále má futbalistov, ponúkajúcich aspoň časť z kedysi velebeného umeleckého dojmu. Je tu opäť improvizácia s pocitom nevyspytateľnosti, lebo Brazília musí zväčša rozbíjať organizovanosť a koncentráciu každého súpera. A miestami je práve v tom skrytá krása: Brazília ani nevie, ako to chce dosiahnuť, pretože stále verí viac intuícii, talentu a inštinktom, ako systému.

„Belgicko je príkladom toho, ako sa z talentu a kvality formuje skvelý tím.“

Tréner Tite pripravil za dva roky nesmierne silné mužstvo. Stačil však kartový trest Casemira, dva alebo tri výpadky jeho alternanta Fernandinha, taktická obozretnosť súperovho trénera Martineza a Misia Hexacampeao sa aj štvrtýkrát skončila neúspešne. Tite vyvážil selecao, lenže nemal tvorivého záložníka pendlujúceho medzi šestnástkami (ako napr. De Bruyne) a stále veril Gabrielovi Jesusovi. Až tak, že je z neho prvý stredný útočník Brazílie (číslo 9), ktorý nedal na MS gól!

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite