Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Neúspech Nemcov v Rusku

.marcel Merčiak .šport

Bola to nočná mora nepísaného zákona, že proti nim nikdy nemôžete cítiť istotu, pretože s kamennou neústupnosťou a až nepochopiteľnou horlivosťou dychtia po ďalšom a ďalšom úspechu. Neúspech Nemcov prekryl v Rusku úplne všetko.

Neúspech Nemcov v Rusku FRANK AUGSTEIN/AP/SITA 27. jún 2018 Kazaň, Rusko: Nemecký brankár Manuel Neuer kapituluje po strele Juhokórejčana Kim Young-gwona.

messiho starosti s argentínskou telenovelou, Ronaldov vladársky prsteň takmer strhnutý Iráncami, Neymarove slzy a úskoky, francúzsky chlad, španielske strasti po vyhadzove trénera. Každý z top favoritov MS 2018 si prešiel rôznymi etapami problémov. Ale že ich nezvládnu akurát obhajcovia titulu, v tomto prípade Nemci, je jedno z najväčších prekvapení v osemdesiatosemročnej histórii šampionátov. Nastalo divotvorné a šokujúce zemetrasenie, presahujúce hranice doterajšej futbalovej imaginácie. 

Nemecko sa presvedčilo, že čas rozkvetu a slávy nie je nezastaviteľný, že jeho pechoty nemusia kráčať vždy len za úspechmi. Ešte vlani všetko nasvedčovalo tomu, že sa nemôže udiať žiadna katastrofa. Nemecko získalo Pohár konfederácií FIFA, na ktorý vzal tréner Joachim Löw pritom zväčša iba hráčov druhého sledu. Aj rezerva bez majstrov sveta vyhrala prestížny turnaj. V rovnakom čase bolo iných 23 mladých hráčov na majstrovstvách Európy do 21 rokov v Poľsku, na ktorých Nemecko taktiež získalo titul. A v rovnakom čase hralo ďalších 23 mladých futbalistov za Nemecko na majstrovstvách sveta do 20 rokov v Južnej Kórei. To je 69 hráčov od 19 rokov vyššie plus deväť členov najskúsenejšej gardy šampiónov 2014. Má niekto na svete takýto rezervoár?  

metodik úspechu 

Tréner Joachim Löw je azda hlavnou postavou revolúcie, ktorá zmenila po roku 2004 myslenie nemeckého futbalu. Nemci boli úspešní aj predtým. Úspech za každých okolností, aj keď sa rodí v pote tváre, bez náznaku futbalovej krásy, bol absolútnou výsadou ich povahy a dedičných sklonov. Takmer nikdy nevyvolával davové poblúznenie, ale vždy si držal rešpekt a úctu, ktorá neprichádza iba šťastnou náhodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite