Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štátom organizovaný doping

.martin Mojžiš .šport

V Rusku znie ten hlas unisono, ale aj na Slovensku sa ozýva: Na olympiáde v Pjongčangu mali mať možnosť štartovať všetci ruskí športovci, ktorí neboli pozitívne testovaní na nedovolené látky. To naozaj?

Štátom organizovaný doping MICHAEL SOHN/AP/SITA 9. február 2018 Pjongčang, Južná Kórea: Nástup olympijských atlétov Ruska na otvá - racom ceremoniáli ZOH.

znie to pekne. Prečo by mali byť za štátny systém dopingu a bezprecendentného podvádzania pri antidopingových kontrolách potrestaní aj športovci, ktorým sa nič nedokázalo? Nuž, ani vodičovi, ktorý sa odmietne podrobiť dychovej skúške alebo odberu krvi, sa vlastne nič nedokáže. Napriek tomu je považovaný za vinného. A ako by to bolo s prominentnými vodičmi, ktorí by sa skúške či odberu podrobili, ale polícia by ich výsledky zničila alebo zmanipulovala? Považovali by sme takýchto vodičov za nevinných? 

krátka rekapitulácia

V roku 2010 získali Rusi na zimných olympijských hrách vo Vancouveri 15 medailí, z toho 3 zlaté. O štyri roky získali v Soči 29 medailí, z toho 11 zlatých. Pozoruhodné zlepšenie.

Necelý rok po olympiáde v Soči odvysielala nemecká televízna stanica ARD dokumentárny film založený na svedectve manželov Stepanových o štátom podporovanom dopingu ruských atlétov. Súčasťou dokumentu boli tajné nahrávky rozhovorov s ruskými športovcami, trénermi a lekármi. Vitalij Stepanov, zamestnanec Ruskej antidopingovej agentúry RUSADA, už od roku 2010 informoval svetovú antidopingovú agentúru WADA o tom, že RUSADA v skutočnosti doping v Rusku neodhaľuje, ale kryje. WADA na jeho informácie nijako aktívne nereagovala, rozhýbala sa až po odvysielaní dokumentu ARD. Vytvorila komisiu, ktorej úlohou bolo preveriť obvinenia z tohto filmu.

Komisia preskúmala tisícky dokumentov, analyzovala počítačové dáta, jej členovia absolvovali množstvo rozhovorov. V správe predloženej v novembri 2015 sa konštatuje, že ruskí atléti sú v podstate nútení k dopingu, že RUSADA dopredu informovala športovcov o antidopingových kontrolách, brala od športovcov úplatky za neúčinné kontroly, umožňovala súťažiť športovcom dištancovaným pre doping a podobne. Ešte horšie dopadlo moskovské antidopingové laboratórium s certifikátom WADA. Toto laboratórium podľa správy dlhodobo falšovalo výsledky testov, počas olympiády v Soči pracovalo pod dohľadom ruskej tajnej služby FSB (predtým KGB), riaditeľ laboratória Grigorij Rodčenkov dal zničiť alebo odstrániť 1 417 vzoriek, ktoré mal uchovať pre prípadné opakované testy v inom laboratóriu, a tak ďalej.

Na základe tejto správy WADA ešte v novembri 2015 vyhlásila, že agentúra RUSADA nespĺňa jej štandardy. O tri dni kontaktoval výkonný riaditeľ RUSADA Nikita Kamajev známeho britského novinára Davida Walsha (ktorý odhalil dopingový program Lancea Armstronga) a ponúkol mu spoluautorstvo knihy o ruskom dopingu. V priebehu nasledujúceho mesiaca odstúpil Kamajev zo svojho postu a vo februári 2016 za nie celkom vyjasnených okolností zomrel. Dva týždne pred ním zomrel iný bývalý riaditeľ tejto agentúry.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite