Denník N

Vlhová s ďalším výborným výsledkom, v paralelnom slalome SP ju od výhry delili 4 stotiny

Vlhová vyhrala obe šestnásťfinálové jazdy a neskôr uspela aj v osemfinále, štvrťfinále a semifinále. Na pódium svetového pohára sa postavila deviatykrát.

Lyžiarka Petra Vlhová obsadila druhé miesto v paralelnom slalome Svetového pohára a dosiahla svoje deviate pódiové umiestnenie v kariére. Slovenka vo finále vo francúzskom Courcheveli nestačila na Američanku Mikaelu Shiffrinovú, s ktorou prehrala tesne – o 4 stotiny.

Tretie miesto obsadila Talianka Irene Curtoniová.

Prvá desiatka

Vlhová: Taký je šport

„Bol to veľký zážitok, paralelný slalom je trochu iná disciplína, všetko tam ide rýchlo a je to taká lotéria. Je potrebné šťastie a lyžovať viac ako na sto percent. Ja som šťastná, že som opäť na pódiu, aj keď samozrejme, že ma tie štyri stotinky mrzia, pretože to bolo veľmi tesné. Taký je šport, bol to opäť veľký súboj s Mikaelou a uvidíme, čo prinesú ďalšie preteky,“ vyznala sa v cieli pre TASR Vlhová.

Súťaž sa hodnotí do sezónneho poradia špeciálneho slalomu a práve Vlhová a Shiffrinová si rozdelili prvé dve klasické podujatia.

Po strede priebežne vedie s 280 bodmi Američanka, o 20 bodov pred Slovenkou.

V celkovom poradí SP má vedúca Shiffrinová výrazný náskok, vďaka deviatemu pódiovému umiestneniu kariéry v SP sa Vlhová posunula z deviatej na štvrtú priečku. Shiffrinová slávila v 22 rokoch 35. triumf v seriáli.

Momentka z vyrovnaného finále. Foto – AP

Prvýkrát s novým formátom

Preteky sa prvýkrát v histórii išli na dve časti. V popoludňajšom kvalifikačnom kole zašla Vlhová ôsmy čas, najrýchlejšia (26,00 s) bola víťazka utorňajšieho obrovského slalomu Shiffrinová, s odstupom 67 stotín na slovenskú vrstovníčku.

Kvalifikácia sa išla sólovo. Pre Slovenku nemal vzhľadom na nasadenie popoludňajší výsledok vplyv na účasť vo večernej hlavnej súťaži, napriek tomu so štartovým číslom 4 predviedla agresívnu jazdu.

Vlhová po kvalifikácii: Nie je to jednoduché

„Skúšali sme to na tréningu, ale nie je to jednoduché. Keďže som trošku vyššia, mám výhodu v porovnaní s inými. Je tam veľa vecí, ktoré musím urobiť správne, keď idem do zástavky, nevidím ďalšiu bránku. Musím byť koncentrovaná na všetko, čo robím. Necítila som sa úplne najhoršie, ale trošku som spravila chybu pred cieľom. Je to pre mňa tréning, aj keby som vypadla, idem ďalej,“ uviedla Vlhová pre TASR. Shiffrinová sa predstavila hneď po nej a zvolila ladnejší štýl.

Vo vyraďovacej fáze sa predstavilo 32 pretekárok, v „pavúku“ so šestnástkou nasadených. V šestnásťfinále boli dve jazdy, Vlhová bola v oboch podľa očkávania rýchlejšia ako Poľka Maryna Gasielnica-Danielová. Od osemfinále sa už súťažilo na jednu jazdu a Slovenka najprv s prehľadom zdolala Nemku Marinu Wallnerovú. V boji o semifinále o 14 stotín a s kontrolovaným záverom eliminovala Švajčiarku Denise Feierabendovú.

Foto AP.

Vyrovnané finále

Keďže dve najlepšie slalomárky súčasnosti figurovali na opačných koncoch „pavúka“, v hre bola aj ich finálová konfrontácia.

Shiffrinová naplnila predpoklady 18-stotinovým víťazstvom nad Taliankou Irene Curtoniovou. A finále skompletizovala Vlhová podobným (16-stotinovým)  triumfom voči Nórke Maren Skjoeldovej. Vo finále o víťazke rozhodli špičky lyží.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie