Denník N

Slovenská disciplinárka očistila Tótha. Zvrátiť to môže už len Športový arbitrážny súd

Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič
Matej Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič

Už do troch týždňov budeme vedieť, či je rozhodnutie o očistení Mateja Tótha konečné. Ten bol dokonca aj na detektore lži.

Matej Tóth nedopoval, myslí si Disciplinárna komisia Slovenského atletického zväzu. Svoje stanovisko teraz posiela na Medzinárodnú asociáciu atletických federácií (IAAF).

Jednotka pre integritu atletiky, ktorá patrí pod IAAF, má tri týždne, aby sa k verdiktu mohla odvolať na Športový arbitrážny súd v Lausanne. Ak tak nespraví, verdikt o očistení Mateja Tótha vstúpi do platnosti. Zatiaľ nie je právoplatný.

„Disciplinárka jednohlasne rozhodla, že neprišlo k porušeniu antidopingových pravidiel Matejom Tóthom a že ruší dočasné pozastavenie jeho činnosti,“ informoval predseda DK SAZ Ivan Čillík.

Ešte nie je jasné, či Tóth môže aj oficiálne trénovať, zväz čaká na stanovisko právnikov. Funkcionári nechceli priblížiť, z akého dôvodu mal podľa odborníkov Tóth nezrovnalosti v biologickom pase.

Tóth musel svoju nevinu dokazovať na vlastné náklady, stálo ho to 60-tisíc eur. Vlastných odborníkov mal aj atletický zväz, ktorý to stál ďalšie peniaze. Tóth nevylučuje, že sa obráti na civilné súdy, aby svoje peniaze dostal späť.

Vyjadrenie Mateja Tótha

Prirodzená reakcia organizmu

Tóth na tlačovej konferencii uviedol, že problémovým bolo meranie zo 4. mája 2016, čiže pár mesiacov pred olympiádou v Riu de Janeiro. Neskorší víťaz OH mal znížený obsah hemoglobínu v krvi.

„Práveže vysoké hodnoty hemoglobínu ukazujú na podozrenia z dopingu. Mne namerali nízke. Podľa IAAF to mohlo byť spôsobené manipuláciou s krvou, teda tak, že by som si nechal odobrať vlastnú krv a potom som ju vraj pred OH použil,“ povedal Tóth. Testovali ho celkovo 24-krát, problémová bola jedna vzorka.

Argumentuje, že má individuálne vlastnosti organizmu, ktorý reaguje na podnety rýchlejšie ako u iných ľudí. Pred odberom bol zranený a prestal trénovať, aj preto mu rýchlo klesol hemoglobín.

Tiež tvrdí, že ak by k odberu krvi prišlo ráno, ako je to v medicíne štandardom, k žiadnemu obvineniu z dopingu by neprišlo. Na klinike v Olomouci toto leto v rámci dokazovania svojej neviny absolvoval testy, ktoré potvrdili, že hodnoty hemoglobínu v jeho krvi počas dňa výrazne kolíšu.

„Súbeh všetkých okolností spôsobil, že mi klesli krvné hodnoty. Smerom k olympiáde som sa začal po uzdravení opäť pripravovať a hodnoty išli prirodzene na môj štandard,“ vysvetlil Tóth.

Argumentuje aj tým, že v roku 2011 v Austrálii absolvoval špeciálne testy u jedného z tvorcov biologického pasu. Tie ukázali, že na podnety (ako napríklad vysokohorské sústredenie) jeho telo reaguje trikrát rýchlejšie ako u iných špičkových športovcov.

„Som iný ako ostatní a aj preto som sa mohol stať olympijským víťazom,“ tvrdí Tóth.

Antidopingoví odborníci spochybnili aj Tóthovu vzorku z roku 2011, keď mal hemoglobín na hraničnej, no stále povolenej hodnote. Tiež ich vysvetlil okolnosťami, keďže krátko pred odberom absolvoval takmer 24-hodinový let, bol dehydratovaný a mal aj zažívacie problémy.

Tóth dokonca absolvoval aj test na detektore lži, ktorým podľa vlastných slov bez problémov prešiel.

Minuloročný slovenský športovec roka tvrdí, že by nerád išiel do ďalšieho súťaženia s negatívnymi emóciami, nikomu nič nechce dokazovať.

„Som presvedčený, že všetci vedeli, že moje úspechy sú čisté, nemusím to takto dokazovať. Pre mňa bola motivácia radosť, a to moja, blízkych aj celého Slovenska. Tú mi zobrali, prežíval som ťažké obdobie,“ spomína.

„V polovici augusta by som povedal, že už nechcem mať so športom nič spoločné. Teraz dúfam, že mi narastú krídla, vráti sa mi radosť a aj športové ideály. Dokázali sme, že hráme fér a čisto a že ľudí skôr zaujíma radosť, ktorú šírim, a úspechy.“

Vynechal majstrovstvá sveta

Tóth mal nezrovnalosti vo svojom biologickom pase, IAAF ho požiadala o ich vysvetlenie a zároveň mu pozastavila činnosť. Prípad na prvom stupni vyšetrovali na Slovenskom atletickom zväze svojou disciplinárkou.

Tóth sa angažoval v boji proti dopingu, bol tvárou viacerých kampaní. Keď zakázali ruským atlétom pretekať, verejne povedal, že je to dobrý krok.

Tóth 8. júla v tlačovej správe oznámil, že sa nezúčastní na augustových majstrovstvách sveta v Londýne. Jeho disciplína (chôdza na 50 km) bola na programe 13. augusta. V osobnej spovedi na webe Denníka N vtedy napísal, že už nejde len o šport, ale aj o život.

V polovici augusta absolvoval vypočúvanie pred disciplinárkou SAZ, na ktorej presvedčil o svojej nevine. Disciplinárka však chcela svoj verdikt potvrdiť aj vlastnými odborníkmi, preto definitívne rozhodla až teraz.

Čo je biologický pas?

Olympijský víťaz z Ria 2016 nemohol štartovať pre štatistické odchýlky v biologickom pase.

Je to jeden z najnovších spôsobov odhaľovania dopingu. Nespočíva však v priamom testovaní na jednotlivé zakázané látky.

Podstatou je dlhodobé sledovanie individuálnych hodnôt nameraných v krvi a moči. Týmto sa odhalia zakázané látky, ktoré ovplyvňujú biologické parametre športovca.

Pravidelná analýza krvi a moču za rovnakých podmienok odhaľuje výkyvy, ktoré by mohli byť spôsobené práve užívaním dopingu. Stále však môže ísť len o abnormality spôsobené prirodzenou cestou.

Odbery sa konajú niekoľkokrát ročne, sleduje sa očakávaný vývoj a objavujú sa akékoľvek abnormality. Tie potom skúmajú aspoň traja odborníci, ktorí anonymne rozhodujú, či ide o doping, alebo o chorobu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Matej Tóth

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie