Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Takéto cifry ďalej padať nebudú

.filip Olšovský .šport .rozhovor

Vyše dvadsať rokov zastupuje futbalistov a dohaduje im prestupy do iných klubov. Posledné prestupové obdobie, v ktorom sa roztočili obrovské sumy peňazí, bolo aj podľa neho výnimočné. No nie tak, aby na zmenu klubu donútilo jeho najslávnejšieho klienta Mareka Hamšíka. Hráčsky agent Juraj Vengloš.

Takéto cifry ďalej padať nebudú MARTIN ČERVEŇANSKÝ

pamätáte si, vzhľadom na objem minutých peňazí, podobné prestupové obdobie, akým bolo to posledné?

Z hľadiska financií bolo toto leto naozaj výnimočné. No už minulý rok mierne naznačil, že sa niečo podobné, ako bol rekordný prestup Neymara do klubu Paríž Saint Germain, môže stať. Pred rokom Manchester United vykúpil zo zmluvy Paula Pogbu z Juventusu a následne Juventus aktivoval výstupnú klauzulu Gonzala Higuaína v Neapole. Už to boli sumy okolo sto miliónov eur a už tie boli podľa mňa prehnané. Teraz na to Neymar nadviazal, ale osobne si nemyslím, že takéto cifry budú padať ďalej. Paríž Saint Germain potreboval preraziť, urobiť si meno kúpou jedného z najlepších hráčov na svete a aj sám Neymar sa potreboval cítiť ako ten najdôležitejší.

ale prečo sa to vrece s peniazmi roztrhlo až toto leto? Veď aj americkí majitelia v Manchesteri aj Katarčania v Paríží sú už zopár rokov.

Čo sa týka Paríža Saint Germain, ten bol už minulý rok v Lige majstrov kúsok od postupu cez Barcelonu, no nepodarilo sa im to a zistili, že na najvyššiu úroveň potrebujú naozaj top hráčov. Mali Ibrahimoviča i Cavaniho, ale potrebovali jednu megahviezdu, ktorá ich k takému levelu priblíži.

čo spraví taký drahý prestup s hráčom?

Bude možno pod väčším tlakom. Ale Neymar bol pod tlakom aj v Barcelone, aj v brazílskej reprezentácii, takže to by som ako problém nevidel. Je to o psychickej odolnosti a pre tých slabších môžu byť podobné sumy problém.

dokonca aj Paul Pogba, ktorý má na prvý pohľad dosť sebavedomia, povedal, že sa mu po prestupe Neymara uľavilo, keďže už nemá nálepku najdrahšieho hráča sveta.

On je príkladom hráča, ktorý v prvej sezóne nesplnil očakávania a potom sa na ňom odrazil aj ten tlak. Ale opäť je to o úrovni sebavedomia – taký Cristiano Ronaldo s tým problém nemá a najradšej by bol najdrahším hráčom na svete.

čo znamená podobný prestup v stovkách miliónov pre klub? Stále sa opakuje, že klubu sa minutá suma vráti na predaných dresoch, no je to naozaj tak?

Nie je to len o dresoch, ale o celkovej hodnote klubu a celej súťaže. Po Neymarovom prestupe stúpla hodnota celej francúzskej ligy. Môžu si vypýtať viac peňazí za televízne práva či za predsezónny zájazd do Japonska alebo Číny. Myslím si, že Neymarov prestup sa PSG oplatí. Navyše, aj vďaka nemu ľahšie prilákajú ďalších hráčov, ako napríklad teraz Kyliana Mbappé. Predpokladám, že najbližšie dve-tri prestupové okná ešte prídu ďalší hráči. A týka sa to aj ďalších francúzskych klubov, keďže televízne práva sa predávajú v balíku a viac peňazí sa tým pádom ujde aj im. Najlepšie to má v tomto ohľade zariadené anglická Premiere League – tam majú kluby ďaleko najviac peňazí z predaja televíznych práv a zápasy sa vysielajú všade po svete.

čo znamená najlepšie zariadené?

Finančne. Premiere League je vysoko nad inými ligami z hľadiska predaja práv a tým pádom si aj kluby môžu dovoliť predávať hráčov, ktorých mená u nás nikomu nič nehovoria, za desať-dvadsať miliónov libier.

ako sa anglická liga dostala na takúto úroveň?

Keď sa teraz pozriete na súpisky tímov, je na nich vyše polovica hráčov zo zahraničia. Každý tam potom môže poraziť každého a Leicester City sa môže stať majstrom.

ešte pred pár mesiacmi sa hovorilo o nástupe Číny, predtým o Rusku, teraz o arabských majiteľoch... Ako vyzerá futbalová geopolitika dnes?

To uvidíme, lebo čínski majitelia klubov prechádzajú do Európy. Majú AC Miláno, Inter Miláno a ďalšie kluby, do ktorých nalievajú peniaze. V čínskej lige sa financie začali, naopak, kontrolovať, už majú obmedzený počet cudzincov mimo ázijských krajín a uvažujú o platových stropoch. Nebude to hneď, ale vyzerá, že tie financie sa vrátia späť do Európy.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite