Denník N

Sagan v Quebecu dosiahol sté víťazstvo v profi pelotóne, vybrali sme desať najpamätnejších

Peter Sagan má na konte sto profesionálnych víťazstiev. Za sedem rokov dokázal vyhrať osem etáp na Tour de France, monumentálnu klasiku Okolo Flámska a dvakrát sa stal majstrom sveta.

Peter Sagan vyhral jednodňové podujatie v kanadskom Quebecu a celkovo má tak na konte okrúhlych sto profesionálnych víťazstiev. Sagan obhájil minuloročné víťazstvo.

Slovenský cyklista dominantne triumfoval v záverečnom špurte, ktorý bol do štvorpercentného stúpania v uliciach kanadského mesta.

Druhý skončil Greg van Avermaet, tretí Michael Matthews, tohtoročný víťaz zeleného dresu na Tour de France.

Záver pretekov:

https://youtu.be/3GIKpwyZ_yg

V prvej z dvoch kanadských klasík (201,6 km) sa jazdilo na vyše dvanásťkilometrovom okruhu. Vytvoril sa štvorčlenný únik, ktorý mal 70 kilometrov pred cieľom viac než sedemminútový náskok. Na čele pelotónu pracovali tímy Bora-Hansgrohe s P. Saganom aj jeho bratom Jurajom, BMC (Van Avermaet) a Sunweb (Matthews).

Jazdci postupne odpadávali z úniku a ich náskok sa znižoval, dve kolá pred koncom už boli na čele iba dvaja, minútu pred hlavným poľom. To ich dolapilo šestnásť kilometrov pred páskou.

Rozhodovalo sa tak vo finiši a Sagan potvrdil, že v Quebecu mu náramne sedí. Protivníkov si postrážil a stal sa prvým cyklistom, ktorý na tejto GP obhájil triumf. Dva úspechy má na konte aj Austrálčan Simon Gerrans (2012 a 2014).

Sto víťazstiev

V profi pelotóne patrí Peter Sagan k najuniverzálnejším jazdcom – vyhráva rovinaté i zvlnené etapy, jednodňové klasiky a idú mu aj časovky.

V súčasnosti patrí Sagan k najviac rešpektovaným svetovým cyklistom, no nie je to tak dávno, čo bol drzým mladíkom, ktorý porážal veľké hviezdy.

Pozreli sme sa na jeho kariéru od začiatku až po súčasnosť a vybrali desať najvýznamnejších víťazstiev.

Na snehu vo Francúzsku sa zrodil Rambo

Prvé profesionálne víťazstvo dosiahol Peter Sagan na pretekoch Paríž – Nice v roku 2010. 20-ročný talent z tímu Liquigas mal predovšetkým pomáhať lídrovi Romanovi Kreuzigerovi, no v tretej etape zacítil šancu na víťazstvo a nezaváhal.

Preteky sa konali v chladnom marcovom počasí a tretiu etapu museli organizátori skrátiť pre sneh. Na jej konci zaútočili Sagan a Nicolas Roche. Od pelotónu sa oddelila skupina so skvelými vrchármi a s Petrom Saganom – ten v závere prešprintoval pretekárov ako Joaquim Rodríguez, Alberto Contador, Jens Voight či Tony Martin.

Sagan na pretekoch vyhral aj piatu etapu a zaujal cyklistický svet. V pelotóne si vyslúžil aj prvú prezývku – tímoví kolegovia mu začali hovoriť Rambo.

https://www.youtube.com/watch?v=n6w6zo3Jh8U

Forrest Gump a dvaja Slováci na pódiu

Málokedy sa stáva, že od 22-ročného pretekára sa pri jeho debute na Tour de France očakávajú veľké veci. Peter Sagan mal však v roku 2012 pri svojej premiére za sebou celkové víťazstvo na pretekoch Okolo Poľska a tri vyhrané etapy na španielskej Vuelte.

Vo Francúzsku Sagan vyhral hneď prvú etapu a na ďalšie víťazstvo čakal iba dva dni. Tretia zvlnená etapa so záverom v Boulogne-sur-Mer navždy zostane jedným z najlepších dní pre slovenskú cyklistiku.

Sagan sa v závere vyhol pádu a po suverénnom špurte mal dostatok času na to, aby divákov pobavil imitáciou Forresta Gumpa. Tesne za ním, na treťom mieste, prišiel do cieľa Peter Velits – Slovensko tak malo na pódiu hneď dvoch pretekárov.

Sagan následne uspel aj v šiestej etape a prvú Tour de France opúšťal s troma etapovými víťazstvami a jednoznačným triumfom v bodovacej súťaži.

V Ománe si skrátil kruhový objazd

Peter Sagan je obľúbencom cyklistických nadšencov, aj zdanlivo nudnú etapu dokáže urobiť zaujímavou – presne tak, ako v roku 2014 na pretekoch Okolo Ománu. Sagan sa hnal za víťazstvom už v tretej etape, no v nej ho tesne porazil rival André Greipel. Motivovaný Sagan sa však dočkal už o deň neskôr.

Štvrtú etapu poznačil vietor a v hlavnej skupine sa udržalo iba približne 40 pretekárov. V závere etapy zaútočila trojica Sagan, Urán, Nibali a vypracovali si dostatočný náskok, aby prišli do cieľa tesne pred hlavnou skupinou.

Špurt ovládol podľa očakávaní Sagan, ktorý si pri úniku pomohol aj tým, že preskočil cestný ostrovček, čím si skrátil kruhový objazd.

Víťaznou časovkou za celkovým triumfom

Rok 2015 sa pre Petra Sagana nezačal ideálne. V novom tíme Tinkoff dlho čakal na prvé víťazstvo, no na májových pretekoch Okolo Kalifornie Olegovi Tinkovovi dokázal, že bude skvelou investíciou.

V Amerike vyhral štvrtú etapu a kontinuálne zbieral pódiové umiestnenia, takže pred časovkou bol na celkovom druhom mieste. Sagan v krátkej časovke dokázal svoju univerzálnosť, šiel agresívne a vyhral o pätnásť sekúnd pred druhým Josom van Emdenom.

V siedmej horskej etape podal Sagan skvelý výkon a celkové vedenie stratil len o dve sekundy. „Nemyslím si, že si Sagan niekedy siahol tak hlboko,“ chválili Slováka komentátori americkej televízie NBC.

Pred poslednou etapou Sagan strácal na Juliana Alaphilippa dve sekundy a ak chcel vyhrať, musel skončiť do tretieho miesta. V tesnom finiši ho napokon o milimetre uhájil pred Tylerom Farrarom a preteky Okolo Kalifornie tak celkovo vyhral o tri sekundy.

Majstrom sveta po majstrovskom útoku

Ako sa rok 2015 pre Sagana nezačal dobre, tak jeho koniec nemohol byť lepší. Po neúspešnom naháňaní etapového víťazstva na Tour de France sa Sagan zameral na septembrové majstrovstvá sveta v americkom Richmonde.

Trať profilovo vyhovovala klasikárom a Sagan patril do užšieho okruhu favoritov, no v sezóne ho sprevádzala smola a druhé miesta. Majstrovské preteky však zašiel skutočne majstrovsky – neplytval silami a útok si schoval až na posledný strmší úsek, na ktorom mu nestačil žiaden zo súperov.

V závere si Sagan pravidelným tempom vypracoval dostatočný náskok a dočkal sa dovtedy najväčšieho víťazstva kariéry. Ziskom zlatej medaily a dúhového dresu sa definitívne zbavil nálepky večne druhého.

Prvý monument vyhral vo Flámsku

Cyklistické legendy sa nerodia len na Tour de France či majstrovstvách sveta. Ozdobou každej sezóny je pätica monumentálnych klasík Miláno-San Remo, Okolo Flámska, Paríž-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége a Giro di Lombardia.

Peter Sagan patril od začiatku kariéry k favoritom jarných klasík, no víťazstvo mu dlho unikalo – v roku 2013 napríklad skončil druhý na pretekoch Miláno-San Remo aj na klasike Okolo Flámska. Víťazstva sa dočkal až v roku 2016 práve v Belgicku.

Preteky poznačilo viacero pádov, no Sagan sa im úspešne vyhol a v závere vytvoril trojčlennú skupinku s Michalom Kwiatkowskim a Sepom Vanmarckom. Na predposlednom stúpaní sa Sagan zbavil nebezpečného Poliaka, na poslednom nedal šancu ani Holanďanovi.

Do cieľa prišiel sám, pred dvojicou stíhajúcich Vanmarcke – Cancellara mal náskok viac než dvadsať sekúnd. Dočkal sa prvého víťazstva na monumente, ďalšie sú preňho veľkou výzvou do najbližších rokov.

Ako Sagan a Froome vybabrali so špurtérmi

V roku 2016 Petrovi Saganovi vyšlo takmer všetko, na čo siahol. Po troch rokoch sa dočkal víťazstva na Tour de France, ku ktorým následne pridal ďalšie dve. Najpamätnejším zostane triumf v jedenástej etape, ktorý si zabezpečil po úniku s Chrisom Froomom.

Frooma a Sagana spolu väčšinou vidieť po pretekoch, Slovák si z hanblivého Brita v minulosti niekoľkokrát uťahoval, no v ten deň na ceste ukázali, akými sú šampiónmi.

Na konci rovinatej etapy sa očakával hromadný špurt, no necelých jedenásť kilometrov pred cieľom zaútočil Sagan s tímovým kolegom Maciejom Bodnarom, na čo okamžite zareagoval Froome s Geraintom Thomasom.

Silná štvorica sa odtrhla od pelotónu a o víťazstvo v etape tak proti sebe bojovali jazdci v žltom a zelenom drese – Froome získal cenné sekundy do celkového poradia, Sagan zase body do bodovacej súťaže.

V Montpellieri to mal byť typický rovinatý dojazd, ktorý ovládne Marcel Kittel alebo Mark Cavendish. Sagan s Froomom však ukázali totálnu cyklistiku a vybabrali so špurtérmi. „Toto je cyklistika v najlepšom vydaní,“ povedal po etape na tlačovej konferencii Chris Froome.

https://www.youtube.com/watch?v=X_l7mlUaTSA

Šialený špurt v Belgicku

Po úspešnom ťažení na Tour de France sa Sagan v roku 2016 predstavil aj na pretekoch Eneco Tour, ktoré sa dnes volajú BinckBank Tour. Vyhral dve etapy, bodovaciu súťaž a v dojazde tretej etapy predviedol jeden zo svojich najlepších špurtov.

Pri vjazde do úzkej cieľovej rovinky bolo pred Saganom ešte viac než desať pretekárov a vyzeralo to tak, že Slovák sa k špurtu ani nedostane. On si však málo vídaným spôsobom našiel cestu a na páske porazil Dannyho van Poppela.

Za sebou zanechal aj takých špurtérov ako Nacer Bouhanni, Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, André Greipel či Alexander Kristoff.

Úspešná obhajoba svetového titulu

Úspešný rok 2016 zavŕšil Sagan obhajobou titulu majstra sveta. Preteky sa konali v Katare a napriek rovinatému profilu boli nesmierne náročné – extrémna horúčava a bočný vietor zariadili, že ich dokončilo iba 53 zo 199 cyklistov.

Sagan sa aj vďaka dobrej práci svojho brata Juraja a Michaela Kolářa udržal vpredu až do záveru, ktorý podľa predpokladov rozhodol špurt menšej skupiny. Sagan výkonnostne prevýšil všetkých súperov a v súboji troch bývalých majstrov sveta porazil Marka Cavendisha a Toma Boonena.

Vo veku 26 rokov sa stal iba šiestym cyklistom v histórii, ktorému sa podarilo obhájiť titul majstra sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=Fm3xgCY0Zac

Formu zo Švajčiarska nemohol ukázať na Tour de France

Rok 2017 tak začal Sagan opäť v dúhovom drese a s veľkými ambíciami. V novom tíme Bora-Hansgrohe je jasným lídrom a má k dispozícii zrejme najlepších domestikov v kariére.

Ako prípravu na Tour de France zvolil Sagan svoje obľúbené preteky Okolo Švajčiarska, na ktorých sa ukázal vo výbornej forme. Vyhral dve etapy a bodovaciu súťaž, víťazstvo z piatej etapy patrí k jeho najdominantnejším – súperov v záverečnom špurte výkonnostne prevalcoval.

Na Tour de France začal dobre, hneď v úvode vyhral svoju ôsmu etapu, no následne bol po zrážke s Markom Cavendishom vylúčený z pretekov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie