Denník N

Sagan došpurtoval tretí, na Okolo Poľska zostáva v žltom drese

Foto – Facebook/tourdepologne
Foto – Facebook/tourdepologne

Štvrtú etapu vyhral Austrálčan Caleb Ewan, druhý skončil Holanďan Danny van Poppel.

Peter Sagan obsadil v 4. etape pretekov Okolo Poľska 3. priečku, keď v záverečnom hromadnom dojazde začal špurtovať ako prvý a dvojica súperov ho krátko pred cieľom predstihla. Víťazom sa stal Austrálčan Caleb Ewan.

„Som unavený, 238 km v tomto teple nie je nič ľahké. Navyše, na konci 300-metrový šprint. Ale som spokojný, tím pracoval dobre a udržali sme žltý dres. Uvidíme, čo zajtra, ak nebudem mať nohy, pôjdeme na Rafala Majku,“ povedal Sagan v rozhovore pre TVP.

Sagan zvýšil svoj náskok na čele celkového poradia. Pretekár tímu Bora-Hansgrohe má na druhého Belgičana Dylana Teunsa (BMC) náskok desať sekúnd. Na treťom mieste figuruje jeho spolujazdec a domáci favorit Rafal Majka (+16 s).

Druhý slovenský zástupca Erik Baška taktiež z Bory finišoval na 39. mieste v rovnakom čase ako víťaz. Celkovo figuruje na 134. mieste s mankom 24:15 min.

Posledné metre 4. etapy

Peter Sagan na pretekoch Okolo Poľska 2017

sobota 1, etapa 1. miesto
nedeľa 2. etapa 8. miesto
pondelok 3. etapa 2. miesto
utorok 4. etapa 3. miesto
streda 5. etapa
štvrtok 6. etapa
piatok 7. etapa

Priebeh 4. etapy

Pelotón vyrazil na najdlhšiu časť pretekov vo veľmi horúcom počasí, keď sa ortuť teplomera dostala nad 35 stupňov Celzia. V úvodnej časti sa nachádzalo pár kopčekov, na ktorých sa od pelotónu pokúšalo odtrhnúť viacero pretekárov.

Nakoniec sa to podarilo šestici Remi Cavagna (Quick-Step Floors), Bert-Jan Lindeman (LottoNL-Jumbo), Tom Skujinš (Cannondale-Drapac), Nick Dougall (Dimension Data), Jan Tratnik (CCC Sprandi) a Pawel Bernas (Poľská reprezentácia).

Lídri si zanedlho vypracovali slušný náskok nad šesť minút. Ten si držali aj po sto odjazdených kilometroch. Pelotón, na čele ktorého boli jazdci Bory a SAE Emirates, postupne zvyšoval tempo a na méte 100 km do cieľa sa náskok scvrkol na štyri minúty.

Z vedúcej skupiny vypadol Lindeman a zostávajúca pätica mala na záverečných 38 km náskok už len dve minúty a stále klesal. Posledných 18 km už pelotón jazdil na šesťkilometrovom okruhu okolo futbalového štadióna Górnika Zabrze, ktorý absolvoval trikrát.

To už pelotón strácal len minútu a všetko smerovalo k hromadnému záveru. Na posledných 15 km sa pokúsil o sólo únik Cavagna, ktorý prepol do časovkárskeho módu a desať km do cieľa mal stále 50 s k dobru. Jeho odvážny pokus sa skončil na méte päť km pred finišom.

V záverečnom vyrovnanom špurte triumfoval Ewan pred D. van Poppelom a Saganom.

Prvá desiatka vo 4. etape

P. Sagan na pretekoch Okolo Poľska triumfoval v roku 2011. Po sedemetapových pretekoch bude súťažiť na BinckBank Tour, ktoré mali doteraz meno Eneco Tour, na cestách v Beneluxe (7. – 13. augusta).

Dvojnásobný majster sveta sa potom vyberie do Kanady, kde absolvuje GP Quebecu a Montrealu (8. a 10. septembra). Následne bude štartovať v nórskom Bergene, kde bude 24. septembra obhajovať titul majstra sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie