Denník N

Froome vyhrá Tour de France tretíkrát v rade, časovku vyhral Saganov kolega Bodnar

Foto AP.
Foto AP.

Prvé dve priečky v časovke obsadili poľskí cyklisti. Maciej Bodnar, kolega Petra Sagana, predbehol o sekundu Michała Kwiatkowskeho zo Sky.

Britský cyklista Chris Froome sa stane celkovým víťazom 104. ročníka Tour de France. Rozhodla o tom sobotná predposledná 20. etapa, ktorou bola individuálna časovka na 22,5 km. Froome v nej obsadil 3. priečku a bol najrýchlejší spomedzi favoritov na celkové poradie. Potvrdil tak pozíciu lídra, ktorá mu patrila aj pred etapou.

Druhú priečku v celkovej klasifikácii obsadí Kolumbijčan Rigoberto Urán, tretí pravdepodobne skončí domáci Romain Bardet, ktorý má pred štvrtým Španielom Landom zo Sky sekundový náskok.

Aj keď záverečná nedeľná 21. etapa v Paríži je už len oslavou víťazov a lídri celkovej klasifikácie medzi sebou nesúperia, nie je vylúčené, že Landa ešte zabojuje o pozíciu v prvej trojke.

Prípadnú zmenu na líderskej pozícii Chrisa Frooma by mohlo priniesť len vážne zranenie alebo iná nepredvídateľná okolnosť.

Froome dosiahne štvrtý celový triumf na Tour de France. Víťazom sa stal v rokoch 2013, 2015 a 2016.

Prvá desiatka celkového poradia

Saganov kolega s prvým triumfom

Víťazom časovky sa stal Poliak Maciej Bodnar, ktorý o sekundu predbehol svojho krajana Michała Kwiatkowskeho zo Sky. Pre kolegu Petra Sagana ide o premiérové etapové víťazstvo na Tour.

Aj majster sveta po etape gratuloval Poliakovi k prvenstvu. „Bravo Bodi! Fantastický výsledok!,“napísal Sagan na Twitter.

Sagan ho chcel nechať vyhrať

Maciej Bodnar bol blízko etapového prvenstva už viackrát, doteraz mu však unikalo. Poliak vlani pomohol Petrovi Saganovi k pamätnému úniku, keď sa na rovine odpútal od pelotónu a majstra sveta doviedol za etapovým triumfom. Sagan vtedy finišoval spoločne s Chrisom Froomom, pričom po etape povedal, že ak by Froome v závere nešpurtoval, etapové prvenstvo by určite prenechal Bodnarovi, keďže si ho za svoje výkony zaslúži.

Bodnar mohol vyhrať etapu aj v priebehu aktuálneho ročníka, keď bol v jednej z etáp v úniku, z ktorého sa následne odpútal a pokúsil sa prísť do cieľa sám. Pelotón ho vtedy dobehol len 200 metrov pred cieľom.

Bodnar si v cieli myslel, že o prvenstvo v časovke ho pripraví Froome, ktorý odštartoval ako posledný. „Stále nemôžem uveriť tomu. Vlani som bol k triumfu blízko, tento rok ešte bližšie, ale teraz to konečne vyšlo. Na štadióne vládla výborná atmosféra, užil som si to. V cieli som čakal asi tri hodiny, myslel som, že Froome ma pripraví o triumf, ale nestalo sa. Som veľmi šťastný,“ citovala slová Poliaka TASR.

Premierovej etapovej výhry sa tak Bodnar dočkal až dnes. Individuálna časovka začínala aj finišovala na futbalovom štadióne v Marseille, z hľadiska ju sledovalo 15-tisíc divákov.

Prvá desiatka v 20. etape 

Sagana nahradí Matthews

Petra Sagana, ktorý vyhral zelený dres päťkrát v rade, vystrieda Austrálsky cyklista Michael Matthews.

Bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára si v nedeľu v Paríži slávnostne oblečie domáci Warren Barguil, biely dres pre najlepšieho pretekára mladšieho ako 26 rokov získa Brit Simon Yates.

Warren Barguil, líder vrchárskej súťaže. Foto AP.

Tour, v ktorej vyradili Sagana

Tour de France 2017 zaujala predovšetkým vyrovnanosťou v celkovom poradí, keďže ešte púred 17. etapou delilo štyroch najlepších cyklistov len 29 sekúnd, čo a nestalo nikdy v histórii.

Najpamätnejší a zároveň najkontroverznejší moment však priniesol záver 4. etapy, po ktorej vylúčili Petra Sagana z Tour de France. Majster sveta sa dostal do kontaktu s Britom Markom Cavendishom, ktorý spadol a ani on na Tour už nepokračoval. Neskoršie analýzy spornej situácie však ukázali, že Sagan nebol vinníkom Cavendishovho pádu.

Že išlo o najpamätnejší moment 104. ročníka potvrdilo aj 9-tisíc fanúšikov, ktorí sa zapojili do ankety belgického portálu sporza.be. Takmer tretina si vybrala situáciu zo záveru 4. etapy. Vyrovnaná zápletka v celkovom poradí zaujala len 11 percent opýtaných.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie