Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z finále Wimbledonu: Nesmrteľný Roger

.boris Ažaltovič .šport

Najstarší grandslamový turnaj, „posvätná tráva“, jahody so šľahačkou, kráľovská lóža, biele tenisové úbory, Londýn, hľadisko plné celebrít. Wimbledon 2017, veľké finále, a ja na ňom.

Reportáž z finále Wimbledonu: Nesmrteľný Roger DANIEL LEAL-OLIVAS/AP/SITA Londýn, 16. júl 2017: Fenomenálny švajčiarsky tenista Roger Federer pohľadom kontroluje svoj return vo finálovom zápase tohtoročného Wimbledonu proti Chorvátovi Marinovi Čilićovi.

wimbledon sa od ostatných turnajov líši v mnohých ohľadoch. Vznikol v roku 1877, v rokoch 1912 až 1924 to boli Svetové majstrovstvá sveta na tráve, ostatné tri „majors“ sa do najvyššej kategórie pridali až v rokoch 1924 a 1925. Ako jediný sa stále hrá na tráve (US Open do roku 1974, Australian Open do roku 1988) a ako jediný vyžaduje, aby športovci boli oblečení v prevažujúco bielej farbe. Za primeraný dress code návštevníka sa potom považuje „smart casual“, teda aspoň polokošeľa, sako a topánky, inak hrozí, že sa počas celej návštevy nezbavíte opovržlivých pohľadov.

Je to vždy národný sviatok, pravidelnými návštevníkmi sú členovia kráľovskej rodiny. Tento rok tu boli princ Wiliam s manželkou Kate – vojvodkyňa z Cambridgeu prevzala od kráľovnej Alžbety post patrónky turnaja a klubu. Trofej vždy odovzdáva prezident All England Clubu, ktorým je od roku 1969 princ Edvard, vojvoda z Kentu.

all England Club

Turnaj v All England Lawn Tennis and Croquet Club je perfektne zorganizovaný. Ak máte lístok, na vstupoch prakticky nečakáte. Bezpečnostné prehliadky sú síce precízne, ale majú takú kapacitu, že vás nezdržia. Vykonávajú sa s britskou nenútenosťou, úsmevom a obligátnym „small talkom“ o turnaji. Na občerstvenie, jedlo, ani jahody so šľahačkou nečakáte viac než desať minút. Pre fanúšikov zdravého stravovania sú jahody s mrazeným jogurtom. Všetci sú úslužní, nápomocní a usmievaví – pre každého je cťou pracovať na tomto turnaji. Pracovníci bezpečnostných zložiek sa počas hry vždy ohľaduplne stratia v útrobách štadiónu, aby sa počas každej prestávky vrátili a sledovali bezpečnosť.

„Bola radosť sledovať, ako zahrá z toho istého miesta tri údery po sebe.“

Ak lístok nemáte, môžete zápasy sledovať na veľkoplošnej obrazovke na miernom pahorku vedľa „Central Courtu“, ktorého meno britskí fanšikovia menia podľa svojho favorita – Rusedski Ridge, Henman Hill, Murrayfield. Odporúčam však poriadne si privstať, v druhom týždni turnaja najmenej 5-6 hodín pred začiatkom programu, inak sa na pahorok nedostanete. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite