Denník N

Sagana diskvalifikovali z Tour de France. Mal zapríčiniť Cavendishov pád

Peter Sagan prvýkrát v kariére nedokončí Tour de France. Rozhodcovia ho diskvalifikovali za kolíziu s Markom Cavendishom.

Petra Sagana diskvalifikovali z Tour de France. Dôvodom je kontakt s britským cyklistom Markom Cavendishom v záverečnom špurte štvrtej etapy. Ten prišiel po tom, ako Sagan prudko zmenil smer svojej jazdy, čo je proti pravidlám.

Rozhodcovia to oznámili dve hodiny po finiši po analýze videozáznamov. „Rozhodli sme sa vylúčiť Petra Sagana z Tour de France 2017 po búrlivom finiši vo Vitteli, kde svojím konaním ohrozil niekoľkých jazdcov vrátane Marka Cavendisha a ďalších pretekárov, ktorí spadli,“ citovala agentúra AP predsedu jury Philippa Mariena.

„Aplikovali sme článok 12.104 o nesúmerných šprintoch, ktorý dovoľuje aj vylúčiť jazdca z pretekov a udeliť mu pokutu.“

Bora-Hansgrohe, Saganov tím, sa proti verdiktu odvolala. Podľa pravidiel Medzinárodnej cyklistickej únie však na to nemá právo.

„Nesúhlasím, ale musím to akceptovať. Neurobil som nič zlé,“ povedal Sagan pred štartom stredajšej piatej etapy, do ktorej už nenastúpil. Vyvrátil tak špekulácie o tom, že diskvalifikácia by nemusela byť definitívna.

Vedenie stajne Bora-Hansgrohe po verdikte poroty stiahlo svojich jazdcov do tímového hotela a zakázalo im rozprávať sa s novinármi. Sagan zostal v hoteli a krátko pred polnocou spolu s tímom vydali stanovisko o podaní protestu.

„V utorok som sa k tomu nevyjadroval, myslím si, že na to nebol vhodný čas. Čo môžem robiť? No jednoducho môžem len akceptovať rozhodnutie jury, no určite s ním nesúhlasím. Nemyslím si, že som v tom špurte spravil niečo zlé, no je veľmi zlé, že Mark spadol. Dôležité je, aby sa dobre zotavil, mrzí ma to. Ako ste už videli aj na internete, bol to šialený špurt, no nebol prvý ani posledný taký. Markovi želám skoré uzdravenie,“ uviedol Sagan pred štartom stredajšej piatej etapy.

Sagan sa pred novinármi objavil už bez dresu, po krátkom interview nasadol do tímového auta a opustil Tour. Mal by zamieriť do svojho bydliska v Monaku.

Saganovi pôvodne udelili len 30-sekundovú penalizáciu, posunuli ho v poradí etapy a strhli mu 80 bodov v bodovacej súťaži.

Šéf slovenskej cyklistiky Peter Privara v utorok tvrdil, že rozhodnutie o diskvalifikácii nemusí byť definitívne. „To bude až vtedy, ak v stredu nenastúpi na etapu,“ povedal pre Denník N.

Martin Fraňo, športový riaditeľ Dukly Trenčín, dodal, že ďalšiu zmenu rozhodnutia vidí ako málo pravdepodobnú, aj keď očakáva, že na rozhodcov bude vyvíjaný veľký tlak.

„Trest bol správny, ale ten prvý,“ povedal. „Ak mu dali ten druhý, tak nie za udretie lakťom, ale za to, že v posledných metroch prudko zmenil smer jazdy, čo je v rozpore s pravidlami. No na diskvalifikáciu treba dokázať úmysel, ktorý tu zjavne nebol.“

Z víťazstva sa tešil domáci Arnaud Démare, druhý skončil Nór Alexander Kristoff a tretí André Greipel z Nemecka.

Etapa merala 207,5 km a viedla z Mondorf-les-Bains do mesta Vittel.

Slovenský cyklista sa v záverečnom špurte dostal do kontaktu s Markom Cavendishom, ktorý sa po ňom ocitol na vozovke. Cez britského cyklistu následne popadali ďalší jazdci – John Degenkolb a Ben Swift.

Cavendishovi zranenia znemožnili ďalšiu účasť na tohtoročnej Tour.

„Mark prichádzal zozadu veľmi rýchlo, nemal som časť zareagovať a posunúť sa doľava. Samozrejme, ospravedlnil som sa mu, nie je pekné tak spadnúť,“ povedal Sagan.

„Bolo to dosť drastické, dosť veľa pádov. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Veľa ľudí sa tam natlačilo, mrzí ma to, lebo som ho nevidel, že ide z pravej strany. Moc času tam na reakciu nebolo,“ konštatoval pre RTVS Peter Sagan.

Ani tímový kolega Juraj Sagan nevidel v bratovom zákroku úmysel: „Mne sa zdalo, že Cavendish sa chcel pretiahnuť tam, kde sa nedalo.“

„S Petrom vychádzam dobre, ale nechápem to. Jedna vec je naraziť, ale lakeť… Nehoda je nehoda, ale chcel by som vedieť, prečo použil lakeť,“ reagoval Cavendish, ktorý si už tento rok na Tour nezajazdí.

Twitter bol hneď plný špekulácií, či išlo o Saganov úmysel. Jeho pohyb mohol byť reakciou na kontakt od Cavendisha, ktorý na kamerách nemuselo byť vidieť.

Na Sagana je po dnešnej etape nahnevaný aj Nemec Greipel. Reportérovi Cyclingnews povedal, že sa Slovák neriadi pravidlami a myslí si, že je kráľ. Problémy vraj spôsobil aj v dnešnej šprintérskej prémii.

Keď si však Greipel pozrel opakované zábery, Saganovi sa ospravedlnil: „Niekedy by som si mal najprv pozrieť záznam, až potom niečo povedať. Rozhodnutie jury je pritvrdé.“

Pohľad na Cavendishov pád zhora:

Priebeh etapy

  • Jazdcov čakala v utorok rovinatá etapa, jednoduchý profil a počasie bez výkyvov vyhovovali špurtérom čakajúcim na svoju príležitosť v samom závere. Štart etapy bol v luxemburskom Mondorf-les-Bains, už po siedmich kilometroch však jazdci prešli cez mesto Schengen na francúzske územie.
  • Po oficiálnom otvorení sa do úniku dostal jediný jazdec – Guillaume van Keirsbulck zo stajne Wanty-Groupe. V pelotóne určoval tempo dlhý čas tím Sky a britská zostava dovolila útočníkovi vybudovať si až 13-minútový náskok. Pri nie príliš vysokej priemernej rýchlosti bol rozdiel medzi únikom a balíkom až 9 km. Belgický odvážlivec vyhral aj jedinú šprintérsku prémiu, v pelotóne sa však strhol tuhý boj o ďalšie body, druhý bol na prémii Démare tesne pred P. Saganom, ktorý za 3. miesto získal 15 bodov, štvrtý Greipel bral 13 b., piaty Kittel 11.
  • Van Keirsbulck vybojoval aj horskú prémiu štvrtej kategórie na Col des Trois Fontaines. Po takmer 200 km úniku, keď bol centrom pozornosti televíznych kamier, sa jeho snaženie skončilo. Pelotón ho 16,5 km pred cieľom dostihol a črtal sa tak záverečný hromadný špurt.
  • Kilometer pred cieľom prišiel pád, v ktorom sa ocitol aj Kittel. V dramatických záverečných metroch Sagan v špurte vystrčil lakeť, dostal sa do kontaktu s Cavendishom, ktorý nemal možnosť uhnúť a Brit skončil v bariére. Následne cez neho popadali ďalší jazdci. Najviac síl mal v koncovke Démare, ktorý tesne predstihol Sagana a Kristoffa.
Démare sa stal prvým Francúzom od roku 2006, ktorý vyhral hromadný špurt. Foto – TASR/AP

Výsledky 4. etapy (Mondorf-les-Bains – Vittel, 207,50 km):

1. Arnaud Démare (Fr./FDJ) 4:53:54 h.; 2. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša-Alpecin); 3. André Greipel (Nem./Lotto-Soudal); 4. Nacer Bouhanni (Fr./Solutions Credits); 5. Adrien Petit (Fr./Direct Energie); 6. Jürgen Roelandts (Belg./Lotto-Soudal); 7. Michael Matthews (Austr./Sunweb); 8. Manuele Mori (Tal./UAE Team Emirates); 9. Tiesj Benoot (Belg./Lotto-Soudal); 10. Zdeněk Štybar (ČR/Quick-Step) všetci rovnaký čas ako víťaz… 183. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +3:57 min.

Priebežné poradie po 4. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit./Sky) 14:54:25 h.; 2. Christopher Froome (V. Brit./Sky); 3. Michael Matthews (Austr./Sunweb) obaja +12 s.; 4. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) +16; 5. Pierre-Roger Latour (Fr./AG2R La Mondiale) +25; 6. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step) +30; 7. Michał Kwiatkowski (Poľ./Sky) +32; 8. Tim Wellens (Belg./Lotto-Soudal); 9. Arnaud Démare (Fr./FDJ) +33; 10. Nikias Arndt (Nem./Sunweb) +34… 188. Juraj SAGAN +18:01

Bodovacia súťaž: 1. Démare 124 bodov; 2. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step) 81; 3. Matthews 66; 4. Greipel 63; 5. Kristoff 43

Súťaž vrchárov: 1. Nathan Brown (USA/Cannondale-Drapac) 3 body; 2. Taylor Phinney (USA/Cannondale-Drapac) 2; 3. Nils Politt (Nem./Kaťuša-Alpecin)

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie