Denník N

Skvelý výkon Petra Sagana, v náročnom kopci vyhral 3. etapu Tour de France

Peter Sagan. Foto – AP
Peter Sagan. Foto – AP

Peter Sagan dosiahol svoje ôsme etapové víťazstvo na Tour de France. Celkovo išlo o 35. pódiové umiestnenie na Tour.

Peter Sagan vyhral 3. etapu Tour de France. Majster sveta sa presadil v záverečnom kopci 3. kategórie.

Slovák mal v závere etapy náročnú pozíciu, keď sa ocitol na čele pelotónu už 400 metrov pred cieľom, rozhodol sa preto špurtovať sám a hoci sa k nemu súperi približovali, nedokázali ho dobehnúť.

Sagan mal na konci aj problém s tretrou, ktorú 150 metrov pred cieľom nechtiac vykopol z pedála, dokázal ju však rýchlo vrátiť naspäť a nestratil tempo.

Posledný kilometer 3. etapy 

Čo je to tlak?

„Čo je to tlak?“ spýtal sa Peter Sagan novinára v prvom rozhovore po etape, keď mu položil otázku, či nebol pod tlakom, keďže patril k favoritom na výhru.

„Posledný kopec do cieľa bol dosť ťažký. BMC utvorilo dobrú pozíciu pre Porteho, ktorý si spravil malý odstup. Ja som sa rozhodol, že si to dolepím a dostal som sa na prvé miesto. Hovoril som si, že je to rovnaké ako v nedeľu, že som išiel príliš skoro. Navyše, keď som začal špurtovať, vykopol som nohu z pedálu. Povedal som si: ‚Toto nie je možné‘. Zase ďalšia chyba, ale rýchlo som si to nakopol späť a pokračoval som v špurte. Matthews sa na mňa doťahoval, ale už som si to postrážil,“ dodal majster sveta.

Sagan tak hneď v úvode 104. ročníka čiastočne splnil cieľ, s ktorým prišiel na podujatie. Pred Tour si predsavzal obhajobu zeleného dresu a víťazstvo v niektorej z etáp.

Sagan stráca v súťaži o zelený dres 16 bodov na aktuálneho lídra Marcela Kittela. Nemecký cyklista dnes medzi najlepšími chýbal.

Aktuálne poradie v súťaži o zelený dres

Foto – letour.fr

Sagan zároveň poskočil na druhú priečku medzi vrchármi. Má dva body, líder Nathan Brown z USA o jeden viac.

Na čele celkového poradia sa udržal Thomas s dvanásťsekundovým náskokom pred svojím tímovým kolegom a obhajcom vlaňajšieho titulu Chrisom Froomeom. Tretí je Matthews a štvrtý Peter Sagan. Jeho brat Juraj obsadil 192. miesto s vyše dvanásťminútovou stratou. Celkovo mu patrí 182. priečka.

Peter Sagan v závere 3. etapy. Foto AP.

Priebeh etapy

Tretia etapa Tour de France mala zvlnený profil, merala 212 kilometrov a keďže sa končila v kopci 3. kategórie, Peter Sagan patril k hlavným favoritom na výhru.

Od úvodu sa od pelotónu odpútala šestica cyklistov a v úniku vydržala celých 150 kilometrov. Neskôr sa k nim pridali ďalší traja cyklisti a zo vzniknutej deväťčlennej skupiny sa v poslednej hodine odpojila štvorica, v ktorej bol aj skúsený Belgičan Thomas De Gendt. Vedúce kvarteto sa postupne roztrhalo a pelotón napokon únik podľa predpokladov dobehol.

O tempo pelotónu sa počas celej etapy staral tím Bora, ktorý pripravoval pozíciu pre Petra Sagana. Výbornú robotu odviedol aj Juraj Sagan, ktorý bol často na čele vedúcej skupiny.

Prvá desiatka v 3. etape

Prehľad etapových víťazstiev Petra Sagana na Tour (8):

2012: 1. etapa (Liege – Seraing, 198 km), 3. etapa (Orchies – Boulogne-sur-Mer, 197 km), 6. etapa (Epernay – Metz, 205 km)

2013: 7. etapa (Montpellier – Albi, 205,5 km)

2016: 2. etapa (Saint-Lô – Cherbourg, 183 km), 11. etapa (Carcassonne – Montpellier, 162,5 km), 16. etapa (Moirans-en-Montagne – Bern, 209 km)

2017: 3. etapa (Verviers – Longwy, 212,5 km)

Celkové poradie:

1. Thomas 10:00:31 h, 2. Froome +12 s, 3. Matthews rovnaký čas, 4. Peter SAGAN +13, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) +16, 6. Pierre-Roger Latour (Fr./Ag2R) +25, 7. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step) +30, 8. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +32, 9. Tim Wellens (Belg./Lotto), 10. Nikias Arndt (Nem./Sunweb) +34, … 182. Juraj SAGAN +14:04 min

bodovacia súťaž:

1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step) 66 bodov, 2. Demare 57. 3. Peter SAGAN 50, 4. Matthews 44, 5. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 32

súťaž vrchárov:

1. Nathan Brown (USA/Cannondale) 3 body, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 2, 3. Taylor Phinney (USA/Cannondale) 2, 4. Nils Politt (Nem./Kaťuša) 2, 5. Lilian Calmejane (Fr./Direct Energie) 1

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Peter Sagan

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie