Denník N

Žltý dres má po 1. etape Tour de France Geraint Thomas, Sagan skončil v časovke osemnásty

Peter Sagan počas prezentácie pred pretekmi. Foto – TASR/AP
Peter Sagan počas prezentácie pred pretekmi. Foto – TASR/AP

Aktualizované 20:04: Prvá etapa v Düsseldorfe mala 14 kilometrov, situáciu na trati ovplyvnil hustý dážď.

Sagan v časovke nepatril medzi favoritov, no komplikovaná situácia, ktorú spôsobil hustý dážď, mu vyhovovala a slovenský cyklista svoju jazdu zvládol veľmi dobre.

Napokon skončil na 18. mieste, na lídra Thomasa stratil 25 sekúnd.

Peter Sagan bol so svojím výkonom v časovke spokojný. „Bola náročná, možno by bolo lepšie, keby bola trochu kratšia. Išiel som tak, ako som mohol, a myslím si, že na začiatok to bolo celkom dobré. Pršalo, bolo mokro, prví mali troch suchšiu trať, takže bolo dôležité, že som nespadol. Uvidíme, ako to pôjde ďalšie dni,“ povedal v rozhovore pre RTVS.

Jeho brat a taktiež jazdec nemeckej stajne Bora-Hansgrohe Juraj skončil s mankom 1:37 min na 162. mieste.

Časovku vyhral Brit Geraint Thomas. Jazdec stajne Sky triumfoval časom 16:04 min. Druhý najrýchlejší čas zajazdil Švajčiar Stefan Küng z BMC, ktorý stratil päť sekúnd. Tretí skončil Bielorus Vasil Kirijenka taktiež z tímu Sky (+7 s).

Výborne išiel aj jeho tímový kolega a krajan Chris Froome, ktorý obsadil šieste miesto so stratou len 12 s a z favoritov na celkové víťazstvo bol jasne najlepší, pričom si na väčšinu z konkurentov vypracoval náskok okolo 40 sekúnd.

Biely dres si po 1. etape oblečie Švajčiar Stefan Küng, zelený Bielorus Kirijenka.

Veľkú smolu mal jeden z favoritov na popredné priečky v celkovom poradí Španiel Alejandro Valverde. Tridsaťsedemročný jazdec stajne Movistar vošiel do zákruty v úvodnej časti trate prirýchlo, pri brzdení dostal šmyk a po páde narazil tvrdo do bariéry. Pre tohtoročného celkového víťaza Okolo Andalúzie, Okolo Katalánska, Okolo Baskicka, klasík Flèche Wallonne a Liège – Bastogne – Liège sa tak hlavné preteky sezóny skončili už v úvodný deň.

V Düsseldorfe celý deň pršalo, rovnako aj počas pretekov, občas husto, občas menej, takže podmienky na trati sa menili. Favoriti na celkové poradie štartovali na konci štartového poľa, Peter Sagan išiel zo 77. miesta, jeho brat o polhodinu neskôr.

Ako prvý vyrazil na boj s časom najmladší jazdec tohtoročného pelotónu Elie Gesbert z Fortuneo – Vital Concept, ktorý sa predstavil na svojej premiérovej Tour a v sobotu oslávil svoje 22. narodeniny. Do cieľa prišiel v čase 17:24 min. Po ňom sa priebežným lídrom stal Andrij Grivko s časom 16:21. Ako prvý spadol na mokrej trati Dylan Groenewegen, no rýchlo vstal a pokračoval. Medzitým sa na čelo dostal Nikias Arndt s časom 16:20.

Peter Sagan išiel veľmi dobre a do cieľa prišiel na priebežnej tretej priečke s časom 16:29 min. O priečku nižšie ho však o chvíľu odsunul Matteo Trentin, ktorý sa dostal na čelo (16:14).

Po ňom prebral líderskú pozíciu Vasil Kirijenka, ktorý bol o tri sekundy rýchlejší. Bielorus z tímu Sky držal prvé miesto dlho, no potom prišiel na trať jeho spolujazdec zo Sky Geraint Thomas a prekonal ho o sedem sekúnd (16:04). To mu nakoniec stačilo na víťazstvo a ako prvý si tento rok obliekol slávny žltý dres. Jeho pozíciu ohrozil už len Švajčiar Stefan Küng z BMC, ktorý prišiel do cieľa v čase 16:09 a skončil druhý.

Peter Sagan bude mať šancu na víťazstvo v 2. etape, ktorá meria 203 kilometrov a má výlučne rovinatý profil. Sagan na podobnom profile získal svoj druhý titul majstra sveta.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Tour de France

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie