Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Džentlmeni idú do sveta

.filip Olšovský .šport

Snooker je obdoba biliardu hraná na veľkom stole s guľami rôznych farieb. Je len málo športov, ktorých popularita by rástla podobne rýchlym tempom. Najviditeľnejšie je to pri vrchole sezóny, na každoročných majstrovstvách sveta v anglickom Sheffielde.

Džentlmeni idú do sveta GOWTHORPE/BPI/SHUTTERSTOCK/PROFIMEDIA 1. máj 2017, Sheffield, Anglicko: Úradujúci majster sveta Mark Selby vo finálovom zápase proti Johnovi Higginsovi, ktorého porazil 18:15.

ohlušujúci rev oddeľuje v sheffieldskom divadle Crucible od dokonalého ticha iba niekoľko sekúnd. Ešte pred televíznym prenosom vyprovokuje skúsený moderátor v publiku, kde sedí niekoľko desiatok divákov všetkých vekových kategórií, rachot, aký by nezapadol ani na futbalovom štadióne. A potom, z ničoho nič, akoby niekto vypol zvuk. Sála v priebehu zopár sekúnd zmĺkne a odrazu počuť každé vrzgnutie stoličky či pohyb televíznej kamery. Je v tom kus čohosi typicky britského, za všetkých okolností usporiadaného a dbajúceho na nepísané pravidlá. Zároveň v tom rituále cítiť aj niečo špecifické pre toto miesto. Unikátnu atmosféru divadla v srdci mesta, ktoré sa za štyridsať rokov, odkedy je domovom majstrovstiev sveta v snookri, stalo hlavným sídlom tohto čoraz populárnejšieho biliardového športu. Práve odtiaľto, z centra niekdajšieho mesta ocele, odštartoval snooker svoju cestu do povedomia miliónov ľudí, ktorí si dovtedy akúkoľvek biliardovú hru spájali výlučne so zafajčeným prostredím krčiem a pochybných herní.

Niežeby to tak na začiatku nebolo. Keď v roku 1875 poručík britskej armády Neville Chamberlain (nie, nie ten budúci premiér, ten mal v tom čase iba šesť rokov) prihodil na veľký biliardový stôl k červeným a čiernej guli aj zopár farebných, išlo stále o uzavretú zábavku úzkeho okruhu britských vojakov pôsobiacich v Indii. Chamberlain sa však do svojho výmyslu, pomenovaného podľa prezývky skupiny vojenských zelenáčov, s ktorými hru prvýkrát testoval, zamiloval. Po potulkách Indiou každému rozprával o snookri, ktorý je oveľa zábavnejší, než zvyšné biliardové hry. Chamberlain vraj menom Snooker pomenoval aj svojho koňa – aby sa po otázke na meno vždy zvrtla reč na jeho novoobjavený šport. Napokon snookru našiel miesto v meste Ooty na juhu Indie. Práve tu vznikol koncom devätnásteho storočia prvý snookrový klub a chýry o novom športe sa pomaly začali šíriť aj do Británie.

Dlhé roky však išlo o zábavku „príslušníkov armády a džentlmenov pohybujúcich sa vo vyšších vrstvách“. Také boli aj prvé amatérske majstrovstvá sveta počas prvej svetovej vojny i celá prvá polovica dvadsiateho storočia, keď si snooker získaval popularitu na britských ostrovoch. Na zápasy sa chodili pozerať tisícky ľudí a veľké snookrové stoly postupne z klubov začali vytláčať tie menšie, určené na pool (takzvaný americký biliard). Bola to éra Joea Davisa, Angličana, ktorý triumfoval na päťnástich (!) majstrovstvách sveta v rade. Davis bol celebritou, ktorej sláva sa však stále obmedzovala najmä na uzavreté prostredie biliardových klubov. Veľký prelom v popularite snookru prišiel až pár rokov po konci jeho kariéry.

profesionál vs. alkoholik

Koncom šesťdesiatych rokov sa verejnoprávna BBC snažila nájsť televízny formát, ktorý by vyťažil čo najviac z prelomového vynálezu – farebnej televízie. S nápadom na snookrovú šou vraj prišiel sám David Attenborough, v tom čase programový riaditeľ BBC2, dnes známy najmä ako prírodovedec a hlas dokumentárnych sérií o planéte Zemi. Práve on si ako prvý dokázal predstaviť, aký vizuálne výrazný môže byť pre neustále prepínajúceho diváka obraz krikľavozeleného biliardového stola s farebnými guľami. Do hry mu hrali aj nízke náklady, keďže snookrový stôl dokázala bez problémov pokryť aj dvojica viac-menej statických televíznych kamier. A tak iba pár dní po tom, ako BBC odvysielala prvé kroky človeka na Mesiaci, prišlo aj na prvý diel programu Pot Black. V ňom proti sebe pravidelne bojovala v zrýchlenej verzii snookru osmička hráčov. Diváci si program obľúbili a z dovtedy neznámych hráčov sa razom začali stávať plnohodnotné celebrity. V sedemdesiatych rokoch bol snooker konečne na vrchole.

„Snooker bol v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch britskou televíznou telenovelou“
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite