Denník N

Kličkov premožiteľ Joshua stále býva s mamou. Nebyť boxu, bol by som vo väzení, hovorí

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Anthony Joshua sa pred piatimi rokmi stal v Londýne olympijským víťazom. V sobotu v tom istom meste zdolal ikonu boxu Vladimira Klička.

Legendárny ukrajinský boxer Vladimir Kličko bol proti Britovi Anthonymu Joshuovi prvý raz po dlhých rokoch v pozícii outsidera, ale mladému súperovi dlho odolával.

V krásnom súboji najskôr padol k zemi v piatom kole, Joshua sa na podlahe ringu zase ocitol o kolo neskôr a nakoniec rozhodol až v jedenástom, keď Klička zložil hneď dvakrát. Rozhodca potom zápas ukončil technickým k. o., lebo Ukrajinec sa už nedokázal efektívne brániť.

Víťazstvo Joshuu sa čakalo, ale zároveň bolo aj symbolické. O 27-ročnom boxerovi z Watfordu, ktorý v londýnskom Wembley bojoval pred 90-tisícovým domácim publikom, sa dlho hovorí ako o mužovi, ktorý by v kategórii ťažkej váhy mal v najbližších rokoch dominovať.

V sobotu večer porazil Vladimira Klička, ktorý spolu s bratom Vitalijom patrí medzi najlepších v dejinách. A Joshua by mohol a mal byť ich nástupcom.

Joshuovi sa podarilo už tretí raz ubrániť titul IBF a zároveň sa stal šampiónom vo WBA. Vďaka 19 knokautom v 19 dueloch svojej profesionálnej kariéry sa dostal na úplný vrchol. „Nebyť boxu, bol by som za mrežami,“ priznal v jednom rozhovore.

Foto – TASR/AP

Zlý chlap, ktorý sa pokúša byť dobrým

Pred jedenástimi rokmi sa ešte boxu vôbec nevenoval. Na škole hrával futbal a bol vynikajúcim atlétom: stovku zabehol za menej ako 11,6 sekundy. V jednom zápase za školu ho však protihráč provokoval a Joshua ho napadol.

„Chcel ma naštvať, preto som ho chytil okolo krku a prehodil cez rameno,“ hovoril. „Nepoznal som vtedy svoju silu a nedopadol na zem práve najlepšie. Išlo to pred súd. Našťastie, len ma upozornili.“

Neskôr sa odsťahoval od matky a spával v moteli. Chodil von s miestnym gangom, ktorý sa často dostával do pouličných bitiek. Joshua skončil na dva týždne vo väzení. Vtedy si uvedomil, že by tam zostať nechcel. Po návrate domov sa zmenil a spravil si murársky kurz.

Jeho promotér Eddie Hearn povedal: „To, že sa vyhol väzeniu, bolo pre Anthonyho veľkým momentom. Je to zlý chlap, ktorý sa pokúša byť dobrým. Box mu zachránil život. Dal mu disciplínu a koncentráciu, aby využil svoju skvelú telesnú stavbu.“

Keď mal sedemnásť, bratranec ho zobral do miestnej posilňovne a tam si všimli jeho obrovský talent. Joshua sa rýchlo dostal do reprezentácie.

Pripravoval sa na londýnsku olympiádu v roku 2012, ale rok predtým ho policajti zastavili za prekročenie rýchlosti. Pri nasledovnej prehliadke v jeho športovej taške našli marihuanu.

Dostal podmienku a britský boxerský zväz ho suspendoval, no neskôr mu trest zrušili a bez veľkej prípravy sa na majstrovstvách sveta amatérov v Azerbajdžane dostal až do štvrťfinále.

Joshua v olympijskom finále

Do profiringu až na druhýkrát

Po tom, ako na olympiáde vyhral zlato, mu ponúkali vstup do profesionálneho boxu. Aj keď mohol zarobiť 50-tisíc libier, prvú ponuku odmietol. „Bolo ľahké neprijať tých 50-tisíc. Nezačal som so športom pre peniaze. Chcem vyhrávať medaily,“ vysvetľoval.

„Ako dieťa bol veľmi tichý chlapec a dokonca aj dnes ho považujem za veľmi pokojného,“ hovorí o ňom mama Yeta. Kúpil jej byt v severnom Londýne a stále s ňou býva, hoci jeho partnerka, inštruktora jogy Nicole Osbournová, žije s jeho synom Josephom v byte neďaleko.

Joshua mal dlhé vyjadrenie aj po zápase s Kličkom v ringu, keď rozprával, ako môže ktokoľvek dokázať to, čo sa podarilo aj jemu. „Ukázal som, že zápasy sa vyhrávajú v posilňovni. Je to tvrdé a box nie je ľahký. Musíte to absolvovať úplne celé.

Ak to neskúsite, zlyháte. Box je o charaktere. Nemáte sa kam schovať, pri boxe nie sú žiadne komplikácie. Každý to môže dokázať, len to treba skúsiť a nechať ego pred dverami. Veľký rešpekt Kličkovi. Je to vzor v ringu aj mimo neho a ku každému, kto vstúpi do ringu, cítim lásku a rešpekt. Londýn, milujem ťa. A môžem ísť teraz domov?“

Foto – TASR/AP

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie