Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.športovec víkendu: Saganov flámsky rival chcel byť futbalistom

.filip Olšovský .šport

Keď oslavoval tridsiatku, na konte mal iba zopár významnejších etapových prvenstiev. Dnes má Greg Van Avermaet o necelé dva roky viac, je úradujúcim olympijským víťazom a najväčším súperom Petra Sagana.

.športovec víkendu: Saganov flámsky rival chcel byť futbalistom Yorick Jansens/Zuma Press/profimedia

s cyklistikou začal Greg Van Avermaet ako osemnásťročný. To už mal Peter Sagan za sebou niekoľko juniorských úspechov vrátane často omieľanej príhody zo Slovenského pohára, kde zvíťazil na sestrinom bicykli zo supermarketu. Avermaet v mladosti tiež nezáhaľal. No namiesto ciest a kopcov dral brankárske rukavice v drese belgického Beverenu. Prechod na bicykel, na radosť celej rodiny Avermaetovcov, prišiel až na staré kolená.

Cyklistom bol Gregov otec aj starý otec. Aj preto bolo jeho rozhodnutie venovať sa futbalu pre rodinu nepochopiteľné. „Cítil som sa ako samotár. No keď som dovŕšil osemnásť rokov, akoby ma to prevalcovalo,“ spomína Van Avermaet. Vďaka rodine, ale aj svojmu východoflámskemu okoliu, kde bola cyklistika vždy športom číslo jeden, začal zameškané rýchlo dobiehať. Päť rokov po svojom súťažnom začiatku získal titul belgického šampióna do 23 rokov, ocenenie Flámčan roka i prvé veľké etapové prvenstvo na španielskej Vuelte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite