Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Méééssi!

.peter Bálik .šport .futbal

Messi je symbolom Barcelony. Fanúšikovia merajú veľa kilometrov a vyhadzujú obrovské peniaze, aby videli tohto fenomenálneho argentínskeho hráča. Naživo je na štadióne oveľa lepší, ako keď ho vidíte v telke. Vďaka agentúre Goal travel mohol .týždeň vidieť ligový zápas FC Barcelona - CF Valencia.

Méééssi! MANU FERNANDEZ/AP/SITA

ešte v Barcelone len vystrčíte ľavú nohu z lietadla a už na vás z najbližšieho fanshopu zazerá geniálne trio Messi, Neymar a Suárez. Potom nasleduje nekonečná hodina cesty metrom do stredu mesta, kde na vás čumí mopslík s oblečkom v modro-červených farbách klubu. Krátko na to ma míňa dôchodca na elektrickom vozíku so šálom barcelonského klubu. Neskôr si uvedomím, že každý piaty človek na ulici má Messiho dres s číslom 10. Poznámky o futbale sú celkom všade. Niet sa čomu čudovať. Vitajte v hlavom meste európskeho futbalu, kde Katalánci hovoria FC Barcelone „més que un club“ (viac ako klub). Pre domácich je ich klub symbolom národnej hrdosti, pre turistov možnosť zažiť naživo najlepší európsky tím posledných rokov. Mnohí z nich vrátane .týždňa tam merali predminulý víkend cestu len preto, aby videli ligový zápas Barcelony s Valenciou.

futbal ako krasokorčuľovanie

Po príchode si sadám do neďalekého baru, kde varia a čapujú vlastné pivo. Víta ma barman v strednom veku s výzorom francúzskeho herca Jeana Rena. Pýta sa, odkiaľ som a pri slove Slovakia mu napadnú tri veci – Plzeň, Becherovka a Hamšík. Hovorím mu, že „cé“ je správne. Neisto sa ho pýtam, či fandí FC Barcelona. Usmeje sa, kývne hlavou a podáva mi pivo.

FC Barcelona je stále najlepší futbalový klub na svete. V posledných rokoch vyhral všetko, čo sa dalo, a to niekoľkokrát. No posledná sezóna je všelijaká. Tím je síce v hre o všetky dôležité trofeje, ale nevie sa naštartovať. Hovorí sa, že hráči si nerozumejú s trénerom a hádajú sa medzi sebou. Už dlho v klube nevládla taká neistota ako práve teraz. Najviac sa to prejavilo pri osemfinálovej prehre v Paríži 0:4 v Lige majstrov. Potupnú porážku, ktorá nemá v histórii klubu obdobu, však nakoniec Barcelončania zahnali tromi víťazstvami a napokon triumfovali i v domácej odvete proti Paris Saint-Germain, ktorý porazili vysoko 6:1 a postúpili. Neprajníci tvrdia, že Barcelone dvakrát pomohli rozhodcovia, no ktorý zo súčasných klubov je schopný spraviť takýto obrat, ak nie práve Barca!? Lenže hneď v ďalšom zápase vonku podala matný výkon a s priemerným Deportivo La Coruňa prehrala 2:1. Čo sa to deje s týmto klubom? Nastáva koniec slávnej éry, ktorú najprv ťahal kúzelník Ronaldinho, ktorého vystriedal fenomenálny Leo Messi?

„Hra Barcelony je posledné roky postavená na ňom a keď mu to nejde, výkon tímu je polovičný.“

„V útoku problém nevidím, problém je záloha,“ odpovedá „Reno“ na otázku, čo škrípe v tíme a dodáva: „Odišiel Xavi a pomaly končí aj Iniesta. Ale koho namiesto nich? Možno Verratti alebo Hamšík by sa nám hodil,“ hovorí barman, zatiaľ čo ho sledujem, ako na jeden ťah načapoval tri rôzne pivá. Pýtam sa ho, či tento rok vyhrá Barca titul aj Ligu majstrov, odpovedá zdráhavo: „V domácej lige stále máme šancu, pretože jediným konkurentom je Real Madrid, a ten má len malý náskok. V Lige majstrov sú všetci dobrí. Tam to bude ťažké.“

A čo Messi? Nedávno prekonal hranicu 500 gólov v barcelonskom drese. Už dávnejšie vyhlásil, že svoju kariéru plánuje dohrať v modro-červenom drese, ale v poslednom čase sa občas pohybuje na ihrisku ako bez života. „To preto, že rozmýšľa, čo ďalej. Má tridsať rokov a keď chce ešte niečo dokázať, toto je jeho posledná šanca zmeniť klub,“ dodáva čašník, podľa ktorého je Messi najlepším barcelonským hráčom všetkých čias. A to na Camp Nou videl behať Ronaldinha, Stoičkova, Romária alebo Rivalda. Hovorí, že sa o budúcnosť klubu nebojí, pretože ich futbalová akadémia La Masia, ktorá dala svetu aj Messiho, stále produkuje skvelých mladých futbalistov. Ešte na záver sa pýtam, ako sa skončí nedeľný zápas. Usmeje sa. Ako sa ho na takú vec môžem vôbec spýtať? Chápem. Barcelončania sú takí. Poznajú len slovo víťazstvo. A ani to niekedy nestačí. Chcú, aby okrem troch bodov hráči ponúkli aj umelecký dojem. Takmer ako v krasokorčuľovaní.

Na druhý deň ráno mám dve možnosti. Ísť sa pozrieť na Gaudího kostol Sagrada Família alebo do múzea na štadióne Camp Nou. Víťazí skvelá výhovorka – načo sa ísť pozrieť na niečo, čo nie je dostavané? A ide sa na Camp Nou! Ten vyzerá na fotkách ako dominanta mesta, ale v prísnej geometrickej zástavbe mesta sa stráca, iba keď sa pred ním ocitnete, tento kolos, ktorý pojme takmer 100-tisíc divákov, vám vyrazí dych. Práve v jeho srdci sa nachádza múzeum, ktoré každoročne navštívi 1,2 milióna turistov. Ako človek milión sa predieram davom zvedavých turistov na ploche pred štadiónom. Je nedeľa, večer je zápas, čo znamená, že plocha a šatne sú pre verejnosť zatvorené, a tak sa musím uspokojiť len s múzeom s interaktívnymi 3D obrazovkami, pohármi, Messiho trofejami a s panoramatickým výhľadom na prázdny štadión s nekonečnými radmi sedačiek. Prehliadka múzea sa končí návštevou trojposchodového fanshopu. Celé to v podstate funguje tak, že vás zoberú za nohy, zavesia dolu hlavou a vytrasú z vás všetky peniaze. Ak vám zostanú nejaké drobné, tie utratíte za párky.

Štefan Hríb
Štefan Hríb zachytil svoje zážitky z futbalového zápasu.

Pred štadiónom stojí zlatistá socha zavalitého futbalistu, ktorý s veľkým náprahom ide kopnúť do lopty. Že by to bol Kubala? Jasné. Hrával za Slovan Bratislava, a reprezentoval aj Československo, no v roku 1948 utiekol za strastiplných okolností z krajiny. Nakoniec si ho adoptoval katalánsky klub. Kubala bol „Messim“ 50-tych rokov. Keď klub vyhlásil anketu o najlepšieho barcelonského hráča všetkých čias, vyhral ju práve on. Privlastňujú si ho najmä Maďari, sčasti aj Slováci, no jemne zmenené krstné meno značí, že Laco/László zomrel ako Katalánec.

67-krát na Camp Nou

Pred obedom sa v hoteli neďaleko Camp Nou stretávame s Marekom Farkašom z cestovnej agentúry Goal travel. Marek je jedným z podnikavých Slovákov, ktorí prišli na to, ako dostať slovenských fanúšikov na Camp Nou napriek tomu, že dostať sa na domáci zápas Barcelony je pri podobne dôležitých zápasoch problematické. Väčšina miest je obsadená stálymi návštevníkmi. Permanentky sa medzi Barcelončanmi dedia z pokolenia na pokolenie a čaká sa na ne aj šesť rokov. Na zvyšné sedadlá majú nárok „socios“, ktorí platia členské, a vďaka tomu majú prednostné práva aj na kúpu lístkov.

„V útoku problém nevidím, problém je záloha.“

Marek Farkaš začal v tejto sfére podnikať na prelome rokov 2007 a 2008. Najprv sa venoval zápasom Barcelony, potom svoje portfólio rozšíril o ďalšie futbalové destinácie a dnes jeho firma Goal travel sprostredkúva nielen futbal, ale aj ďalšie športy. „Zistil som, že keď sa chcem dostať k dobrým lístkom, musím mať tie správne kontakty. Na internete je veľa podobných firiem, ale stáva sa, že ľudia si zaplatia lístok, prídu do hotela, kde ich v obálke čaká správa: prepáčte, lístky nie sú, je vypredané. Trvalo mi dva až tri roky, kým sa mi podarilo nájsť serióznych dodávateľov. Keď si od nich zaplatím lístok, tak ho stopercentne mám,“ vysvetľuje šéf športovej cestovky, ktorý je dnes schopný získať lístok aj na také zápasy, ako sú El Clásico, finále Wimbledonu, či dokonca aj Superbowl. To, že ide o vstupenky z druhej ruky, nie je dôležité. „Všetko sa dá, len to má svoju cenu. Môj biznis mám postavený na kvalitných lístkoch. Keď si ľudia niečo zaplatia, chcem, aby za to dostali aj skutočný zážitok.“ Osobný rekord zaznamenal pred dvoma rokmi, keď sa mu na El Clásico podarilo dostať 160 slovenských fanúšikov. Dnes vodí na zápasy hercov, politikov, spevákov alebo známych športovcov.

Pýtať sa ho, ktorý je jeho najobľúbenejší klub, je zbytočné. Na ruke má vytetovaný znak Barcelony. Hovorí, že dnes to bude jeho 67. zápas na Camp Nou. Vďaka svojej cestovke si tak mohol naživo vychutnať aktuálne slávne obdobie klubu, ktorý za posledných desať rokov vyhral šesťkrát ligový titul, štyrikrát španielsky pohár a trikrát Ligu majstrov. Aj on si však už dávnejšie všimol, že klub hľadá stratenú formu z minulých sezón. „Podľa mňa je to preto, že tu hrajú traja kohúti na jednom smetisku (Messi, Suárez a Neymar). Najväčší tlak je v súčasnosti na Messiho. Do hry nedávno vstúpil čínsky trh, ktorý láka hráčov na neskutočné peniaze. Ponúkli mu 825-tisíc eur týždenne. Vŕta mu to v hlave. Odkedy sa to prevalilo, hrá na polovičný výkon a vidno to aj v zápasoch, kde sa v niektorých momentoch správa ako autista. Hra Barcelony je posledné roky postavená na ňom a keď mu to nejde, výkon tímu je polovičný,“ vysvetľuje.

„Mraky sú zažehnané, ale pochybnosti ostávajú. Bude to stačiť na titul?“

Bavíme sa o tom, že Barcelona dopláca na to, že ich najväčšie hviezdy sú nasýtené svojimi predchádzajúcimi úspechmi a podvedome už nejdú nadoraz a že tréner Luis Enrique doplnil tím slabšími futbalistami. Všetko to nakoniec vyústilo do nedávnej tlačovky, kde Enrique vyhlásil, že po sezóne končí. „Tam sa ukázalo, že hráči bojovali proti nemu. Najmä veľké hviezdy. Veď aj Messi povedal, že keď Enrique zostane, on odíde. Dalo by sa povedať, že si jeho odchod vynútil. Keď hráči bojujú proti svojmu trénerovi, tak urobia všetko preto, aby ho dostali preč. A to tak, že nie sú výsledky,“ dodáva Marek Farkaš. Krátko pred odchodom som sa ho pýtal, ako tipuje zápas s CF Valencia, odpovedal: „3:1 pre Barcu. Môže to byť trápenie, aj také som zažil. Všetko bude závisieť od toho, ako zahrá Messi.“

A ten hral v nedeľu večer skvelo. Barcelona je v tabuľke druhá za Realom a keď chce vyhrať titul, musí zabrať. Od prvých minút bije súpera hlava-nehlava, štadión vrie po každej šanci, no do vedenia ide Valencia. Do hláv fanúšikov sa opäť vkráda pochybnosť, ktorá ich prenasleduje poslednú sezónu. Krátko na to však Suárez vyrovnáva. Messi stojí na stredovej čiare, ako keby sa nudil, no keď sa k nemu dostane lopta, vyletí ako strela. Je taký rýchly a nepredvídateľný, že z obrancov Valencie robí neschopných hlupákov. Najprv premení penaltu na 2:1, no Valencia, aj keď už hrá s desiatimi, stihne krátko pred koncom prvého polčasu vyrovnať na 2:2. Po zmene strán opäť úraduje 30-ročný Argentínčan a zvyšuje na 3:2. Štadión vstáva, diváci sa pri skandovaní „Méééssi, Méééssi“ klaňajú s predpaženými rukami. Keď do hry príde záložník Andre Gomes, časť ľudí píska, portugalský futbalista im zatiaľ neprirástol k srdcu, no je to práve on, kto dáva poistku na 4:2. Je to zápas, ktorý odzrkadľuje poslednú sezónu Barcelony. Famózna, ale aj trochu deravá.

Mraky sú zažehnané, ale pochybnosti ostávajú. Bude to stačiť na titul? Zostane Messi? Rozhodnú o tom najbližšie týždne.

Tento článok vznikol vďaka spolupráci s agentúrou Goal travel.
www.goaltravel.sk.

ALBERT OLIVE/EPA/PROFIMEDIA

V roku 2009 pred štadiónom Camp Nou postavili sochu futbalistovi Ladislavovi Kubalovi (1927 – 2002), ktorý má aj slovenské korene. Najprv hrával za maďarský Ferencváros, potom za Slovan Bratislava. Po emigrácii sa neskôr upísal FC Barcelona. V päťdesiatych rokoch bol lídrom tohto klubu, v 256 zápasoch strelil 194 gólov. S klubom vyhral štyri ligové tituly a päťkrát španielsky pohár. Po skončení aktívnej kariéry pokračoval ako tréner, jedenásť rokov viedol aj španielsku reprezentáciu. Jeho poslednou trénerskou zastávkou bol v roku 1995 národný tím Paraguaja. V roku 1999 ho fanúšikovia zvolili za najlepšieho barcelonského hráča všetkých čias.


Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite