Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Saganova cesta

.peter Pašuth .šport

Na začiatku roka 2009 ešte Peter Sagan netušil, či sa bude v ďalších rokoch venovať cestnej, alebo horskej cyklistike. Pred pár hodinami vyhral majstrovstvá sveta v prvej zo spomínaných. Aká bola jeho cesta?

Saganova cesta Gerry Broome/AP/SITA Peter Sagan víťazí na majstrovstvách sveta v Richmonde.

upútal hneď na prvých pretekoch v profesionálnom pelotóne – Tour Down Under v Austrálii. Získal na nich prezývku Rambo, keďže po páde mu zošívali rany osemnástimi stehmi a on v ďalšej etape finišoval štvrtý. Jeho talent si vtedy všimol aj Lance Armstrong: „Všimli ste si? Ten mladý Slovinec (Američan si pomýlil krajiny – pozn. autora) ukázal, že má veľký talent.“ V prvej profesionálnej sezóne potom prišli ďalšie úspechy, vyhral po dve etapy a bodovaciu súťaž na Paríž – Nice i na Okolo Kalifornie, raz sa presadil aj na Okolo Romandie. V nasledujúcich rokoch prišli celkové triumfy na Okolo Sardínie a Okolo Poľska, víťazstvá v etapách na pretekoch Tour de France, Vuelta a Espaňa, Okolo Švajčiarska, Okolo Kalifornie, Okolo Ománu, Tirreno – Adriatico, Gent – Wevelgem či Brabantský šíp. Celkovo už nazbieral v pelotóne vyše 50 triumfov.

.prečo práve Sagan?
Ale prečo v tomto športe tak žiari práve náš krajan? Samozrejme, aj v Saganovom prípade bola základom úspechu rodina. Je najmladší zo štyroch súrodencov, svojmu živému synovi venovali rodičia odmalička veľkú pozornosť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite