Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhladenie Lidíc: Logika teroru

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Pred 81. rokmi zrovnali nacisti so zemou českú obec Lidice. Nebol to žiadny živelný výbuch násilia, žiadny zločin spáchaný v afekte, ani akt nejakej chaotickej hŕstky fanatikov. Bola to súčasť chladne premysleného plánu vykonávaného s byrokratickou a organizačnou zdatnosťou.

Vyhladenie Lidíc: Logika teroru wikipedia Lidice po zničení

teror je jedným z tých fenoménov, pri ktorom sa totalitné režimy prejavovali vo svojej podstate. Teror má svoju logiku. Takým bol aj teror, ktorý rozpútali nacisti v obsadených Čechách a na Morave. 

Treba podotknúť, že teror, známy pod názvom „heydrichiáda“ nebol v prísnom zmysle následkom ani „trestom“ (v zmysle slova, ktorý by bol z hľadiska normálnych právnych pojmov zrozumiteľný) za atentát na Heydricha. Áno, atentát bol preň vhodným motívom a zámienkou. Ale tento teror bol pokračovaním programu, ktorého bol Heydrich autorom a výkonným manažérom.

Zlopovestný Reinhard Heydrich, generál SS a polície, nastúpil v septembri 1941 v Prahe do funkcie zastupujúceho ríšskeho protektora. Vystriedal v nej Konstantina von Neuratha, ktorého výkon Führera z istých dôvodov neuspokojoval. Úlohou Heydricha bolo odstrániť neporiadky, lenivosť a svojvôľu vo výkone moci, zamedziť neželaným incidentom, potlačiť organizovaný odpor aj politické intrigy, skrátka: zaviesť režim tvrdej a efektívnej ruky. Týkal sa všetkých možných oblastí života v protektoráte: stanných súdov, konfiškácie rozhlasových prijímačov, dosadzovania a odvolávania úradníkov, propagandistických aktivít, zatvárania českých škôl, rozkrývania a likvidácie centier odboja, a samozrejme: konečného riešenia židovskej otázky.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite