Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podporuje stredná a východná Európa NATO?

.jana Kazaz .spoločnosť .politika

Nová analýza GLOBSEC Trends 2023 ukazuje, že aj napriek neustálym vlnám proruských dezinformácií a  propagandy má NATO v štátoch strednej a východnej Európy naďalej vysokú podporu. Slovensko sa, žiaľ, z tohto trendu vymyká.

Podporuje stredná a východná Európa NATO? MARTIN BAUMANN/TASR 6. jún 2023, Bratislava: Rumunský prezident Klaus Iohannis, Zuzana Čaputová a poľský prezident Andrzej Duda na samite prezidentov krajín B9 – východného krídla NATO.

GLOBSEC Trends 2023 je najnovší prieskum verejnej mienky, ktorý GLOBSEC uskutočnil v ôsmich krajinách strednej a východnej Európy: Bulharsko, Česko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Rumunsko a Slovensko. Tento prieskum sa zameriava na postoje regiónu ku kľúčovým naratívom – pravdivým aj manipulatívnym – o vojne na Ukrajine, NATO, EÚ, demokracii a verejnom zdraví. A jeho výsledky sú aj povzbudivé. Tohtoročné vydanie GLOBSEC Trends totiž ukazuje, že podpora členstva v NATO zostáva v celom regióne strednej a východnej Európy naďalej mimoriadne silná.

Na Slovensku síce došlo k miernemu poklesu, ale celkový priemer regiónu sa stále drží na úrovni 79 %. Tvárou v tvár nepoľavujúcej agresii Kremľa na Ukrajine je takto silná podpora Aliancie dobrou správou. Je dôkazom, že si obyvatelia strednej a východnej Európy uvedomujú význam NATO pre bezpečnosť svojich krajín.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite