Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vďaka, pán Bialetti! Elegantný variaci hrnček „koťogo“

.marian Jaslovský .bibiána Kristína Danitová .spoločnosť .lifestyle

Veľa Slovákov, najmä tých skôr narodených, ho pozná pod menom „koťogo“, čo je maďarské slovo vyjadrujúce bublanie. Ak ste si chceli pred revolúciou urobiť v domácich podmienkach dobrú kávu, boli ste odkázaní na tento elegantný variaci hrnček.

Vďaka, pán Bialetti! Elegantný variaci hrnček „koťogo“ MARTIN TUPY/UNSPLASH

tento spôsob prípravy kávy sa zachoval dodnes a vo svete má mnoho priaznivcov. U nás to bol v predchádzajúcom režime hádam jediný spôsob, ako si doma urobiť dobrú kávu. Teda, zalievaného „turka“ do pohára od horčice asi medzi dobré kávy rátať nebudeme. Moka kanvičku alebo koťogo mal doma takmer každý. S jeho kúpou nebol problém, Maďari ho vyrábali v hojných množstvách. Mnoho ľudí si dodnes myslí, že je to maďarský vynález a dnes už asi nikto nevie, či bola licencia legálna alebo nie. 

Vec sa má v skutočnosti tak, že „koťogo“, vlastným menom Moka Express, vynašiel presne pred 90 rokmi pán Alfonso Bialetti, ktorého fanúšikovia kávy dobre poznajú, lebo jeho karikatúra je na všetkých kávovaroch tejto značky. Celosvetovo ju ale preslávil jeho syn Renato. Ten svoj produkt miloval natoľko, že jeho popol uložili do urny v tvare Moka Expressu. Nechýbal na nej ani známy taliansky nápis „Omino con i baffi“, ktorý znamená „malý muž s fúzmi“.

Posledná rozlúčka s Renatom Bialettim, popularizátorom rodinného podniku, sa konala v severotalianskom Casale Corte Cerro. Jeho pozostatky uložila rodina k jeho manželke na neďaleký cintorín. Odpočíva tak na veky vekov blízko miesta, kde sa v roku 1933 začala písať história moka kanvičiek značky Bialetti. 

od prania cez Mussoliniho po moku

Vznik Moka Expressu súvisí so spoločenskými, technickými a ekonomickými zmenami, ktoré nastali v čase vzrastajúceho fašizmu. Taliani túžili po modernosti a tú v sebe zosobňovali dve zdanlivo nesúvisiace veci – káva a hliník. Ten druhý sa mal stať národným kovom po tom, ako Mussolini uvalil embargo na nehrdzavejúcu oceľ. „V roku 1933 Alfonso Bialetti vytvoril prvý espresso kávovar s hliníkovou varnou doskou. Kávovar The Moka Express sa ocitol v 90 % všetkých talianskych domácností (ako aj v Guinessovej knihe rekordov), čím zmenil podstatu talianskej kávovej kultúry,“ objasňuje jeho významnosť portál I Need Coffee.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite