Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

27. máj 1942: atentát a memento

.tomáš Zálešák .spoločnosť

Keď pred 81 rokmi vykonali dvaja výsadkári, Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš, vyslaní z Británie, popravu zastupujúceho ríšskeho protektora pre Čechy a Moravu Reinharda Heydricha, eliminovali tým jedného z hlavných architektov a výkonných manažérov nacistického teroru a genocídy.

27. máj 1942: atentát a memento wikipedia

vojna sa nachádzala vo svojich najtemnejších okamihoch, napriek tomu, že pôvodné vojnové plány Nemecka nevychádzali. Boje na fronte aj vraždenie a teror v okupovaných zázemiach pokračovali a mali sa ešte rozvinúť. Napredoval systematický teror a prípravy na ďalšie fázy genocídy.

Postavu Reinharda Heydricha nájdeme ako tieň v pozadí všetkých dôležitých plánov nacistického režimu týkajúcich sa uchopenia a upevňovania moci režimu, budovania policajného a spravodajského aparátu, sledovania, kompromitácií, únosov, špionážnych akcií, atentátov a provokácií, prípravy agresívnej vojny aj systematického plánovania a uskutočňovania genocídy, vrátane „konečného riešenia“. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite