Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Francis Fukuyama: Americkí konzervatívci boli ešte nie tak dávno liberáli

.francis Fukuyama .spoločnosť .spoločnosť

Spojené štáty americké zažívajú nemilý jav – tunajší konzervatívci začali flirtovať so starým typom európskeho konzervativizmu, ktorý má autoritárske sklony.

Francis Fukuyama: Americkí konzervatívci boli ešte nie tak dávno liberáli PAUL HENNESSY/SOPA/GETTY IMAGES 23. február 2022 Orlando, USA: Prípravy na Conservative Political Action Conference, na ktorej vystúpili bývalý americký prezident Donald Trump aj guvernér Floridy Ron DeSantis.

za tie roky, ktoré prednášam komparatívnu politológiu, patrilo k stabilným námetom mojich učebných osnov charakterizovanie rozdielov medzi európskymi a americkými konzervatívcami. Tí prví väčšinou netrpeli odporom k štátnej moci a dokonca využívali štátnu moc na presadzovanie náboženských či kultúrnych hodnôt (stará jednota „trónu a oltára“).

Americkí konzervatívci sa od nich odlišovali svojím dôrazom na slobodu jednotlivca, malý štát, vlastnícke práva a živý súkromný sektor. Seymour Martin Lipset vo svojej knihe o výnimočnosti Ameriky píše, že americká politika je skrz-naskrz presiaknutá liberalizmom Johna Locka, ktorý bol presvedčený, že vláda by mala obmedzovať vlastnú moc – tým, že sa úplne podriadi vláde zákona. Tieto princípy definovali Republikánsku stranu za Ronalda Reagana ako stranu, ktorá bojovala za nižšie dane, dereguláciu, federalizmus a dôrazné obmedzovanie štátnej moci.

obdiv voči Orbánovi?

Toto chápanie konzervativizmu však bolo úplne rozvrátené s nástupom populizmu v štýle Donalda Trumpa. Trump sám nemal absolútne nijaký problém s vysokými štátnymi výdavkami. Sľuboval, že ochráni zavedené nároky voličov, a hoci znižoval dane, zároveň odsúhlasil obrovský balíček pandemickej pomoci. Veľmi rád využíval ministerstvo spravodlivosti na prenasledovanie vlastných nepriateľov a pohoršoval sa nad obmedzením právomocí polície pri potláčaní protestov po zabití Georgea Floyda v roku 2020.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite