Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rádioamatéri – veteráni éteru

.marian Jaslovský .spoločnosť .reportáž

Prezerať si, aké sú medzinárodné dni, je niekedy celkom zábava a ešte častejšie inšpirácia. Pri nedávnom Medzinárodnom dni rádioamatérov ma premkla zvedavosť: Žijeme časy digitálnych dokonalých prenosových technológií. Z najlacnejšieho smartfónu sa môžete spojiť s celým svetom. Je tu ešte miesto pre rádioamatérov – veteránov éteru?

Rádioamatéri – veteráni éteru Boris Németh Rádioklub Omega (OM3KFF/ OM5M) v objekte internátov Mlynská dolina v Bratislave.

stratávame sa v Rádioklube Omega (OM3KFF/OM5M) v objekte internátov Mlynská dolina. Budova, kde sídli, sa dá ľahko spoznať podľa obrovských antén na streche. Táto vybavenosť však nie je jediným dôvodom, prečo sa tu každý štvrtok stretávajú členovia klubu. Ich družnosť je skrátka zjavná od prvej chvíle. Vraj sa stretávajú nielen preto, aby vysielali, ale už si na to zvykli a patrí to k ich životu.

Do miestnosti s vysielačkami však ešte nejdeme. Prezident Slovenského zväzu rádioamatérov Roman Kudláč má pravidelné vysielanie, čo sa deje v rádioamatérskom svete, nebudeme ho rušiť. Zatiaľ sa bavíme v prednej miestnosti. 

spojenia

Princíp tohto hobby je nadväzovať spojenia. Bez internetu, bez telefónu. Dokonca niekedy aj morzeovkou (všetci správni hipsteri používali morzeovku, píše sa na plagátiku k rádioamatérskemu kurzu). Spojenia s tými, čo ich nadväzovať chcú a bývajú na celom svete. Pretože antény „dosiahnu“ hocikde; jednou z rádioamatérskych disciplín sú diaľkové spojenia. „Podmienky na ne sú najlepšie cez deň a závisí aj od počasia a slnečnej aktivity,“ hovorí Tomáš. „Diaľkové spojenia (DX) sa nadväzujú na vzdialenosť 3000 km a viac.“ 

Riadne spojenie musí byť obojstranne potvrdené – obaja účastníci si vymenia svoj volací znak. Ten sa dostáva od oficiálnych inštitúcií a je to vlastne nick alebo ŠPZ-ka rádioamatéra – ide o kombináciu čísel a písmen. Volacia značka je jedinečná a na svete neexistujú dve rovnaké. Okrem toho sa vymenia reporty o prenose. Nepovinná zložka je predstaviť sa menom. „Na zaznamenanie spojenia slúži niekoľko portálov, kde obe strany zadajú svoje volacie značky, reporty a presný čas spojenia,“ dodáva Michal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite