Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Keď občan občanovi ide po krku

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Zase sa s novým dôrazom a v aktuálnych súvislostiach hovorí o kríze demokracie, o polarizácii spoločnosti, o politických sporoch, ktoré poznamenávajú aj osobné a rodinné vzťahy. A keby ten problém bol len náš, domáci! Ide však o problém, ktorý má význam v globálnych súvislostiach.

Esej: Keď občan občanovi ide po krku UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE/GETTY IMAGES Rytina od britského umelca a rytca Williama Hogartha. Frontispice k dielu Samuela Butlera Hudibras, satirickej polemike s okrúhlymi hlavami, puritánmi, presbyteriánmi a mnohými ďalšími frakciami zapojenými do anglickej občianskej vojny.

mnohé z dnešných akútnych aj tlejúcich ohnísk násilných konfliktov vo svete majú tiež rozmer občianskych vojen. Vojny vedené medzi štátmi môžu prerastať do konfliktov v ich vnútri a naopak: vnútorné konflikty sa dajú exportovať. Nielen „národ na národ“; oboriť sa môže aj občan na občana. Spory rozdeľujúce spoločnosť môžu dostať ideologickú podobu. Ak do nejakého mocenského zápasu vstúpi extrémne ideologická kauza, konflikt sa prehlbuje a stáva sa ťažšie riešiteľným.

Občianska vojna sa klasicky pokladá za zvrchované zlo pre politickú obec, väčšie než je vojna medzi štátmi. Je to vojna, v ktorej stojí krajan proti krajanovi, brat proti bratovi, deti proti rodičom. Je to rozkol v srdci politického telesa, smrť politickej obce. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite