Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Čo je náhradné náboženstvo

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Náboženstvo a politika: ich vzťah sa môže prejavovať rôzne. Ako pokojné spolužitie, inokedy rozvodové hádky či tichá domácnosť. A v tichých domácnostiach, ako je známe, hrozia ničivé výbuchy. Pozrime sa teda na pôvod, vývoj a niektoré rozmery tohto neľahkého vzťahu.

Esej: Čo je náhradné náboženstvo WIKIMEDIA COMMONS Pierre-Antoine Demachy: Zbúranie kostola sv. Bartolomeja. Kráľovský farný kostol v Paríži bol za Francúzskej revolúcie znárodnený a následne zbúraný v roku 1791.

pokrokári často nazerajú na náboženstvo ako koreň všetkého zla a synonymum temnej iracionality. Iní (aj bez osobnej viery v bežnom zmysle) zase obhajujú náboženstvo ako hlbší základ morálky, inštitúcií, politického poriadku, kultúrnej vitality aj estetických noriem.

Niekedy je možné vidieť v náboženstve aj zdroj pokroku, civilizačnej dynamiky či ekonomickej výkonnosti. Nemôžeme však ignorovať ani súvislosti medzi náboženstvom (či jeho špecifickými deformáciami) a patologickými javmi v svetskej sfére, teda aj v oblasti politiky a ideológií.

Tí, pre ktorých má náboženstvo negatívny význam, sa zvyknú proti nemu odvolávať na rozum, vedu, kritické myslenie, hlásať ateizmus ako liek proti tmárstvu. No aj tí, ktorí náboženstvo obhajujú, si nie vždy uvedomujú napríklad to, ako blízko môže mať militantný ateizmus k náboženskému fanatizmu, ako na seba nadväzujú, vzájomne sa ovplyvňujú či posilňujú. Teda ani to, že v energii nejedného moderného „svetského“ hnutia sa môže skrývať jej náboženský pôvod.

modernizácia a kríza

Dôležitosť témy sa ukazuje zvlášť výrazne, keď si uvedomíme, že problematika spomenutého vzťahu má významné súvislosti s témou moderného extrémizmu a totalitarizmu. Tieto súvislosti teda treba poznať. Najskôr však stručne k niektorým z ťažkostí, na ktoré pri bádaní v istých chvíľach narazíme.

V prvom rade: náboženstvo (religio) je pojem obdivuhodne úspešný: po vzniku v pohanskom Ríme sa uplatnil v kresťanstve a je populárny aj v našej neskorej modernite. Jednotná definícia náboženstva však naráža na isté ťažkosti. A aj napriek zdaniu šírky nemusí dostatočne zahrnúť niektoré javy, o ktoré nám ide.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite