Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chceli by ste bývať na Námestí Waffen SS?

.marian Jaslovský .spoločnosť

Dňa 9. augusta 1986, tri roky pred pádom Berlínskeho múru, v Petržalke zavraždili pohraničiari 18-ročného nemeckého hudobníka Hartmuta Tautza. V roku 1986 sa, po smrti milovaného otca, rozhodol odísť za svojimi príbuznými do Západného Nemecka.

Chceli by ste bývať na Námestí Waffen SS? Marian Jaslovský

tautz pred rodinou fingoval školský výlet do Leningradu, ale odišiel do Bratislavy. Hranice sa rozhodol prejsť v Petržalke, ktorej okrajové obytné domy delilo od rakúskeho územia len niekoľko sto metrov. Toto miesto však bolo obzvlášť nebezpečné, lebo ho strážili psie svorky, tzv. voľne útočiace psy. 

Hartmut prestrihal kliešťami plot s pomocnou signalizáciou. Potom vošiel do kukuričného poľa, za ktorým ležala asfaltová cesta a kontrolný pás na určenie stôp. Signalizačný systém zalarmoval pohraničníkov a tí poštvali na Hartmuta dvojicu psov. Dostihli ho 22 metrov od Rakúska.

Tu je časť zápisu pohraničiara Oldřicha Kovářa: „Asi 10 m od kraja kukuričného poľa sme spozorovali muža ležiaceho na zemi na ľavom boku hlavou obráteného smerom k demarkačnej čiare, ktorá sa nachádza od uvedeného miesta vo vzdialenosti asi 20 m. Tento muž mal viacero zranení – pohryzenie od psov. Mal stiahnutú kožu s vlasmi na zátylku, zranenia i v tvárovej časti hlavy – na spánku, z čoho mu tiekla krv, ďalej zranenie v stehennej časti nohy, ale nepamätám si ktorej. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite