Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Atkáryho krumple – kremnické klenoty

.marian Jaslovský .boris Németh .lifestyle .dobré jedlo

Slovensko nie je gastronomická veľmoc, ale na jeho území vzniklo niekoľko veľmi zaujímavých jedál či ingrediencií. Vo voľnom cykle Slovenské gastropríbehy si priblížime zopár z nich.

Atkáryho krumple – kremnické klenoty BORIS NÉMETH Martin Varhaňovský, ktorý opäť vdýchol život Atkáryho kremnickým krumpliam.

kremnicu asi netreba predstavovať. Ak ste tam nikdy neboli napríklad na Kremnických gagoch, oplatí sa vybehnúť na predĺžený víkend. Okrem múzeí gýča a mincí a krásneho prostredia tam môžete ochutnať niečo, čo vás možno do Kremnice priláka niekedy opäť: famózne kremnické krumple.

Odhliadnuc od trochu hrubého pomenovania, kremnické krumple sú cukrovinka. Lahodná cukrovinka. Sú tu naozaj doma a ich príbeh je dôkladne zaznamenaný.

vitajte v jazzovej ére

Vo výrobni kremnických krumplí nad mestským informačným centrom je vítaný každý. Ocitnete sa tu v časoch, keď bolo 20. storočie mladé. O histórii tejto skvelej sladkosti vám (tak ako teraz nám) porozpráva Martin Varhaňovský, someliér milujúci Kremnicu a hľadajúci v histórii mesta zabudnuté príbehy. Aj preto sa pred rokmi pustil do rekonštrukcie receptúry, ktorá už v ľudových verziách trochu degenerovala, a začal krumple vyrábať s plnou parádou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite