Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pápež František na africkej misii: Odzbrojte svoje srdcia

.michal Oláh .spoločnosť

Pápež František počas svojej mierovej návštevy Konžskej demokratickej republiky vyzval politikov, ozbrojencov a obyvateľov zapojených do konfliktov, aby neodkladne zložili zbrane v bratovražednom násilí a vzájomne si odpustili. Svoju šesťdňovú mierovú návštevu Afriky zahájil 31.1.2023 stretnutím s obeťami násilia.

Pápež František na africkej misii: Odzbrojte svoje srdcia AP Photo/Gregorio Borgia

druhý najväčší štát kontinentu s takmer šesťdesiatimisiedmimi miliónmi obyvateľov privítal pápeža na svätej omši v hlavnom meste Kinshasa pod holým nebom dunivým spevom nadšeného davu približne milióna veriacich. „Som šokovaný zo správ o neľudskom násilí, ktoré zažívate alebo ste boli jeho svedkami,“ vyhlásil pápež potom, ako si na nunciatúre v Kinshase vypočul tragické príbehy preživších obetí občianskej vojny. 

Jednou z mnohých obetí ozbrojených konfliktov bola sedemnásť ročná Bijoux Mukumbi Kamala z Gomy, ktorá sa prostredníctvom svojej priateľky ovládajúcej francúzsky jazyk postavila pred pápeža a vyrozprávala mu, ako ju členovia ozbrojených polovojenských skupín vzali do lesa, kde ju ponúkli svojmu veliteľovi, ktorý ju viackrát denne „ako zviera“ rok a pol znásilňoval, pokiaľ sa jej nepodarilo ujsť. František vo svojej reakcii na svedectvá o násilí spáchanom na nevinných obetiach vyzdvihol ich odhodlanie vydať sa na cestu odpustenia slovami: „Chcel by som vám povedať: buďte aj vy stromami života. Buďte ako stromy, ktoré absorbujú nečistoty a vracajú kyslík. Alebo ako hovorí jedno príslovie: „V živote buď ako palma: prijímaj kamene, vracaj ďatle“. Toto je kresťanské proroctvo: na zlo odpovedať dobrom, na nenávisť láskou, na rozdelenie zmierením...Priatelia, iba odpustenie otvára dvere zajtrajšku, pretože otvára dvere novej spravodlivosti, ktorá bez toho, aby zabudla, prerušuje bludný kruh pomsty. Byť zmierený znamená vytvárať zajtrajšok: znamená to veriť v budúcnosť namiesto toho, aby sme zostali ukotvení v minulosti; znamená to vsadiť na pokoj namiesto toho, aby sme sa zmierili s vojnou.“

V príhovore obetiam následne povedal: „Vám, drahí obyvatelia východu, chcem povedať: som vám nablízku. Vaše slzy sú mojimi slzami, vaša bolesť je mojou bolesťou. Každej rodine, ktorá smúti alebo bola vysídlená v dôsledku vypálených dedín a iných vojnových zločinov, tým, ktorí prežili sexuálne násilie, každému zranenému dieťaťu a dospelému hovorím: Som s vami, chcem vám priniesť Božie pohladenie. Jeho nežný a súcitný pohľad spočíva na vás. Zatiaľ čo násilníci s vami zaobchádzajú ako s vecami, Otec v nebi vidí vašu dôstojnosť a každému z vás hovorí: „Pretože si drahý mojim očiam, vzácny a ja ťa milujem“ (Iz 43,4)...“, a pokračoval: „V jeho mene spolu s obeťami a tými, ktorí sa zasadzujú za mier, spravodlivosť a bratstvo, odsudzujem ozbrojené násilie, masakre, znásilňovanie, ničenie a okupovanie dedín, drancovanie polí a dobytka, ktoré sa naďalej páchajú v Konžskej demokratickej republike. A tiež krvavé, nezákonné využívanie bohatstva tejto krajiny, ako aj pokusy o jej rozdrobenie... Obraciam sa k Otcovi, ktorý je na nebesiach a ktorý chce, aby sme všetci boli bratmi a sestrami na zemi: pokorne skláňam hlavu a s bolesťou v srdci ho prosím o odpustenie za násilie človeka na človeku. Otče, zmiluj sa nad nami. Uteš obete a tých, ktorí trpia.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite