Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Silný výber pre .týždeň: Hlas jablka

.slavomír Olšovský .spoločnosť

Pred pár dňami obehla tlačou správa, že Lucia Ďuriš Nicholsonová zakladá novú politickú stranu s názvom – Jablko. Nuž teda, nech sa páči niečo z cyklu prostonárodných povestí slovenských politických.

Silný výber pre .týždeň: Hlas jablka Ilustračný obrázok: Giuseppe

kde bolo, tam bolo, za sedmoro funkčnými obdobiami a sedmoro obedmi v parlamentnej reštaurácii sa do jedného pekného rána prebudila úplne strapatá večná predsedova Dvojka. (Alebo Trojka, či Sedmička, aby sme jej nefandili, no...). 

A pojala myšlienku, a po myšlienke nasledoval čin, hneď si povieme aký – ale najprv k minulosti tejto bytosti takmer rozprávkovej: dlhé roky verne slúžila svojmu Predsedovi, ktorý prísno, ale spravodlivou rukou vládol Strane, a do mohutných dlaní takmer otcovských naberal preferencie, výsledky vo voľbách aj preferenčné krúžky. 

Večná dvojka bola s týmto poriadkom vecí spokojná: nikto od nej nič nechcel, poctivo zastávala Predsedom a Stranou vyárendované funkcie, a sem-tam sa usmievala z predvolebných plagátikov, stretávala s občanmi a vôbec tak milo džavotala, že viacerí uverili, že ona je tá usmievavá tvár inak miestami despoticky vládnuceho Predsedu. 

„To je len ozvena histórie – lebo presne takto koncom júna 2020 došlo k vzniku Hlasu Petra Pellegriniho.“

No ale prišla galiba preveliká, takmer ako keď padli Turci na Poniky: stroj na miestečka parlamentné sa bol býval spomalil, národ ako keby Predsedu začal zavrhovať – a to tie citlivé anténky našej večnej Dvojky zachytili lepšie, ako sovietsky radista.  

A čo sa nestalo: u Dvojky sa začali prejavovať sklony k vlastnému názoru: i si pokritizovala Predsedu v médiách, i na tom Facebooku, ba dokonca aj medzi občanmi. A tak sa stalo, že sa Dvojka a Predseda rozkmotrili, až hrozilo, že dieťa politické, hýčkané namiesto urodzenosti mandátu vari aj nebodaj či prácou poctivou živiť bude mosieť... 

Ale Prozreteľnosť chcela inak, a Dvojka dostala vnuknutie: oslovím ja rurálneho voliča, celý ten náš vidiek šíry, a pravdu a poznanie mu prinesiem, ja i moja rúča 30- až 80-členná družina. A aby toho nebolo dosť, tak sa popri politickej samostatnosti túžbe po, aj vízii, objavili u Večnej Dvojky aj záchvaty kreativity. 

A tak si povedala: dosť bolo štandardných politických názvov! Veď je trápne, keď človek na partaj pozrie sa, a v mrku vie, o čo chodí: načim čosi všeobjímajúce vymyslieť, lebo len do širokého obalu zmestí sa všehochuť nápadov a riešení, skrátka, spása človečenstva. 

Tak si Dvojka povedala, s chuťou zahryzla do ranného jabĺčka.  

Nie, milý čitateľ, nehovoríme o Jablku, ó, veru nie. To je len ozvena histórie – lebo presne takto koncom júna 2020 došlo k vzniku Hlasu Petra Pellegriniho.

Podobnosť čisto náhodná.

Autor je spolutvorca satirického politicastu Silný výber.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite