Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ste pripravení na to, že Ukrajina prehrá?

.róbert Ondrejcsák .spoločnosť

Čo poviete, keď sa Michalovce alebo aj Košice dostanú na dostrel ruského delostrelectva? Čo by nás čakalo?

Ste pripravení na to, že Ukrajina prehrá? SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

uvedomujeme si, že vojna na Ukrajine nie je videohra ani show v televízii? Uvedomujeme si, že hneď za našimi hranicami sa vraždí? Že tam denne zomierajú stovky ľudí? Uvedomujeme si, že je to reálna VOJNA?

A najmä, sme pripravení, že keď nepomôžeme, tak Ukrajina prehrá? Ste pripravení, na porážku Ukrajiny? 

Ste pripravení na to, čo príde potom? Na deň 2.

Ste pripravení na rusko-slovenskú hranicu? Ste pripravení, že napríklad z užgorodského letiska, doslova pár metrov od slovenských hraníc, budú štartovať ruské stíhačky a bombardéry? Ste pripravení žiť s vedomím, že celé Slovensko aj vaše mestá a dediny sa zrazu dostali do dosahu ruských lietadiel? Alebo rakiet, ako teraz ukrajinské mestá? Že v priebehu niekoľkých minút na nás môžu zaútočiť a nebudeme mať žiadny čas na obranu, lebo budú tak blízko? Zdajú sa vám fotky zo zničených a zbombardovaných ukrajinských miest nedostatočne reálne? 

„Že sa vám to zdá ako sci-fi? Viete ako strašne málo k tomu chýbalo pred rokom, vo februári?“

Ste pripravení, že Michalovce alebo aj Košice budú na dostrel ruských diel? Alebo aj Bratislava v dosahu ruských rakiet? 

Ste pripravení na to, že budete žiť s vedomím, že tesne pri našich východných hraniciach bude dislokovaná obrovská ruská armáda, ktorá nás môže zničiť? 

Ste pripravení, že budeme mať na hraniciach železnú oponu? 

Ste pripravení, že ako ďalší krok po ukrajinskej porážke sa Rusko bude snažiť podrobiť nás a naše okolie? Že urobia všetko, aby u nás nastolili proruský režim? S kolaborantmi, vlastizradcami. Chcete sa stať ruskými vazalmi? 

Aby nás, proeurópsky a demokraticky rozmýšľajúcich ľudí, posielali do väzenia, vraždili alebo nútili do emigrácie? Ste pripravení na podobnú diktatúru ako v Rusku? Ste pripravení na vojenskú okupáciu? Chcete mať ruských vojakov vo Zvolene alebo v Prešove? 

Lebo, však keď sa tak veľmi chcete vzdať členstva v NATO, spojeneckých vojakov nechcete, tak čo si myslíte, čo by nás čakalo? 

Ste pripravení, že stratíte slobodu, perspektívu a progres, čo nám garantuje členstvo v Európskej únii? Viete, ako sa žije v Rusku? 

Ste pripravení, že vaše deti budú vyrastať a žiť v západoruskej gubernii? Skloňovanie ruských slovies ste si už precvičili? Pochodovanie na Deň ruských ozbrojených síl na hlavnej ulici bude fajn? Na večné časy s Moskvou? Opäť? 

Že sa vám to zdá ako sci-fi? Viete ako strašne málo k tomu chýbalo pred rokom, vo februári? Že ako blízko boli Ukrajinci k porážke? Že v akých obrovských problémoch by sme boli dnes aj my? A že sa to ešte stále môže stať? 

Lebo toto nie je žiadne sci-fi... je to absolútne realistický scenár, stačí, ak Ukrajinci prehrajú.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite