Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Silný výber pre .týždeň: Večer trojkráľový

.slavomír Olšovský .spoločnosť

„Ľudia si zaslúžia istoty,“ vypisoval pred rokmi na bilbordoch a po rôznych podpiskartách nevlastný syn vlasti Robert Fico, následník to Otca Vlasti Vladimíra „takú-ti-jednu“ Mečiara, vo funkcii a v mnohých iných ohľadoch.

Silný výber pre .týždeň: Večer trojkráľový Jozef Teodor Mousson Ani zemplínske ženy nečakali, ako si všimol maliar Mousson, kým za nich ktosi ich prácu urobí – a už zavčas rána išli predávať svoje hrnčiarske výrobky na trh do Trebišova.

a pravdu mal: nuž veru len, za tých (z historického pohľadu) pár rôčkov, čo kravinka, pardon, naša krajinka existuje, je tých istôt „prokletě málo“, ako by povedali bratia Česi (ktorí ale nepovedia, lebo už nežijeme v spoločnej domácnosti).

No ale jednu istotu slovenského politického života máme. Je tu, a je stále tá istá – a to, že sviatky a prázdniny sú posvätné: od majonézového šalátu s kaprom či veľkonočnej lyžovačky nás nesmie nič vyrušiť, tobôž nie politická kríza, hrozba predčasných volieb alebo, nebodaj, snem najväčšej koaličnej, prepytujem, strany OĽaNO. 

Na res publica, teda veci verejné, je na Slovensku čas vždy až po Troch kráľoch. Ale nič si nevyčítajme, veď napríklad aj nemeckí slobodní, združení v FDP, tiež začínajú straníckou konferenciou až v tento deň.

Čo ale zamrzelo až zabolelo, že sme pre pár delobuchov a rakiet (ak sa vám žiada výbuchov, šup na Ukrajinu, brániť Európu pre okupantmi!) sme mnohí takmer zasa zabudli na výročie vzniku vlasti! A tento rok to pritom boli „okrúhliny“ – rovno tridsiatka.

„Aj tento rok bude platiť, že jediné, čo nás spasí – je prestať čakať na spasiteľa.“

Tak si to zhrňme aspoň tu: 30 rokov sa v tom moceme v rytme slovenského tanga, jeden krok vpred, dva kroky vzad... Až vzniká dojem, že dobre už bolo, lebo pokrok je v súčasnosti taký rýchly, že ľudia sa už dnes majú lepšie – ako sa budú mať zajtra.

Sľúbili sme si lásku, sľúbili sme si vravieť pravdu len – a ako to dopadlo... 6 päťročníc za nami, ešte nedávno totálna závislosť na ruských energonosičoch, demografická kríza, vojna na Ukrajine, rozpočet ako z horroru, vláda v demisii, štátna správa v kŕči z konca funkčného obdobia – a bývalý premiér, bývalý minister financií a šéf najsilnejšieho politického subjektu nemá nič iné na práci, len vypisovať ďalšie nehoráznosti na Facebooku.

„Takže čo povedať na záver?“ pýtal sa raz Vladimír Mečiar, a potom spustil o spánombohom, idem od vás... „Ja nikam neodchádzam,“ hovoril Robert Fico. A presne tak to je. Oni sa nikam nepodejú... A aj my si tu v roku 2023 zostaneme. A aj tento rok budeme toto žiť. A aj tento rok bude platiť, že jediné, čo nás spasí – je prestať čakať na spasiteľa. 

Autor je spolutvorca satirického podcastu Silný výber .

Viac informácií o Moussonovi: https://sk.wikipedia.org/wiki/Jozef_Teodor_Mousson 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite