Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hana Gregorová: Pre lásku ku knihám sa dokonca aj vydala, ocenenú feministku poznali ako Tajovského ženu

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Hana Gregorová nebola gazdinou, ktorá sa venovala len domácnosti a rodine. Už v detstve sa u nej prejavila vášeň k literatúre a práve kvôli nej sa rozhodla vydať. Do dejín sa nezapísala len ako spisovateľka, ale aj ako prvá slovenská feministka. Prezidentka Zuzana Čaputová jej za mimoriadne zásluhy o ľudské práva a slobody a ich ochranu udelila 1. januára in memoriam Rad Ľudovíta Štúra II. triedy.

Hana Gregorová: Pre lásku ku knihám sa dokonca aj vydala, ocenenú feministku poznali ako Tajovského ženu Zuzana Čaputová/Facebook

hana Gregorová sa narodila v roku 1885 ako siedme z ôsmich detí farbiara Lilgu. Po otcovej smrti musela pomáhať matke v domácnosti a vo farbiarskej dielni. Ju to ťahalo iným smerom – ku knihám. Matka však s Haniným štúdiom na učiteľskom ústave nesúhlasila, dcéru chcela dobre vydať.

Lilgovci, našťastie, žili v Martine – politickom a kultúrnom centre Slovákov. Hana nebola podľa vtedajších predstáv dokonalou nevestou. Nielenže milovala literatúru, ale nemala problém prejavovať svoje názory, čím si veľa priazne u potenciálnych ženíchov nezískala. 

Svojhlavá dievčina sa venovala ochotníckemu divadlu. Tam sa zoznámila so spisovateľom Jozefom Gregorom-Tajovským. Bral ju ako seberovnú a podporoval jej túžbu po vzdelaní. Dvojica si dopisovala a prostredníctvom listov sa zasnúbila. „Vydám sa za Vás, aby som mohla žiť duševnejšie a že ste spisovateľ,“ napísala mu Hana v liste.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite