Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako si privolať šťastie v budúcom roku?

.bibiána Kristína Danitová .spoločnosť

Koniec roka a Nový rok sa spájajú nielen s poohliadnutím sa za poslednými dvanástimi mesiacmi a predsavzatiami na tie nasledujúce, ale i so zvykmi a tradíciami. Niektoré ako-tak poznáme, iné nás dokážu prekvapiť. Preto sme si pre vás pripravili niekoľko zaujímavostí.

Ako si privolať šťastie v budúcom roku? pexels.com

aký štát, taký mrav

Počas Silvestra budete v Japonsku počuť zvony a gongy, ktorými obyvatelia vyháňajú zlých duchov. Holanďania zase vítajú nový rok vatrami z vianočných stromčekov. Najčastejšie si ľudia chcú prostredníctvom zvykov a tradícií privolať šťastie na nadchádzajúci rok. V Grécku preto zapekajú do koláča, zvaného vasilopita, zlatú alebo striebornú mincu. Kto dostane kúsok s mincou, bude mať šťastie po celý nadchádzajúci rok. Španieli jedia o polnoci dvanásť bobuliek hrozna, každú za jeden mesiac, počas ktorého im bude priať šťastena. U nás sa na Nový rok nevarí nič okrídlené, aby nám neuletelo šťastie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite