Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pápež František apeloval na ukončenie „nezmyselnej“ vojny na Ukrajine

.tasr .spoločnosť

Pápež František v nedeľu počas tradičného vianočného posolstva vyzval na ukončenie používania „jedla ako zbrane“ vo vojne na Ukrajine, čo vystavilo „celé národy riziku hladomoru“.

Pápež František apeloval na ukončenie „nezmyselnej“ vojny na Ukrajine SITA/AP Photo/Gregorio Borgia

v nedeľu na poludnie pápež František na sviatok Narodenia Pána predniesol z centrálneho balkóna Baziliky sv. Petra tradičné posolstvo „Urbi et Orbi“ (po latinsky „Mestu a svetu“) .

„Vieme, že každá vojna spôsobuje hlad a využíva jedlo ako zbraň... (začnime), počnúc tými, ktorí nesú politickú zodpovednosť, zaviažme sa urobiť z jedla výlučne nástroj mieru,“ uviedol v posolstve Urbi et Orbi.

Vianoce ako „cestu pokoja“ blokujú podľa jeho slov spoločenské sily, ktoré zahŕňajú „pripútanosť k moci a peniazom, pýchu, pokrytectvo, klamstvo“. 

Pápežovo vianočné posolstvo a požehnanie si na Námestie svätého Petra prišli vypočuť desaťtisíce turistov, pútnikov a obyvateľov Ríma.

Pápež znovu apeloval na ukončenie „nezmyselnej“ vojny na Ukrajine. „Pozrime sa aj na tváre našich ukrajinských bratov a sestier, ktorí prežívajú tieto Vianoce v tme a chlade, ďaleko od svojich domovov v dôsledku skazy spôsobenej 10-mesačnou vojnou. Nech nás Pán inšpiruje, aby sme ponúkli konkrétne gestá solidarity na pomoc všetkým trpiacim, a nech osvieti mysle tých, ktorí majú moc umlčať hromy zbraní a okamžite ukončiť túto nezmyselnú vojnu!“ dodal. Pápež sa modlil aj za trvalé prímerie v Jemene a za zmierenie v Iráne a Mjanmarsku.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite