Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohanské korene Vianoc

.andrej Klobušník .spoločnosť

Také komplikované rituály ako sú Vianoce, Veľká noc či sviatok Všetkých svätých sú, a historicky aj musia byť, kombináciou pohanských a kresťanských tradícií. Dnes sa pozrime na niekoľko zdrojov osláv vianočných sviatkov.

Pohanské korene Vianoc Wikipedia Klaňanie pastierov od holandského maliara Matthiasa Stomera, 1632

to, že darčeky rozdáva Ježiško (Christkind), je vynález nemeckých reformátorov z prelomu 16. a 17. storočia. Dovtedy bol vianočným nosičom darčekov svätý Mikuláš a darčeky sa dávali na jeho sviatok (a zároveň úmrtininy) 6. decembra. Keďže reformátori chceli kresťanské tradície očistiť od nánosu uctievania „svätých“, Mikuláš išiel bokom a zároveň dátum rozdávania darčekov sa presunul na „narodeniny“ Krista. Ježiško sa populárne rozšíril aj do katolíckych častí Európy až v 19. storočí. 

Takže svätý Mikuláš, ale aj jeho verzia Santa Claus, ktorý figuruje od prelomu 18.-19. storočia, sú starší a TRADIČNEJŠÍ, než Ježiško.

Takže nabudúce, keď budete počuť: „Zase opakuješ po Američanoch?!“, môžete reagovať: „Zase opakujete po heretikoch a pohanoch, teta?“

saturnálie

Kresťanský kult si adoptoval tieto sviatky v roku 336 nášho letopočtu, kedy sa prvýkrát oficiálne slávili v Ríme. Dovtedy sa v týchto dňoch slávili Saturnálie, o ktorých najstarší záznam pochádza z 5. storočia p.n.l., pravdepodobne však existovali ešte skôr.

Išlo o najpopulárnejšie sviatky rímskeho kalendára, kedy si ľudia dávali darčeky, všetky spoločenské normy sa otočili hore nohami, otroci stolovali so svojimi pánmi, ktorí ich obsluhovali, všetci pili, hodovali a bavili sa. V domácnostiach sa zapaľovali sviečky a na verejných miestach vatry na počesť zimného slnovratu a najkratších dní v roku. 

Ako z názvu vyplýva, išlo o sviatky boha Saturna (Krona), titána staršieho helénskeho panteónu, ktorý vládol tvorstvu pred tým, než ho zosadil jeho syn Jupiter (Zeus). 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite