Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štedrý deň pre kresťanov znamená predvečer narodenia Pána Ježiša Krista

.tasr .spoločnosť

Uviedol to generálny vikár Žilinskej diecézy Martin Kramara s tým, že symbolickým počas tohto dňa je aj zdobenie vianočného stromčeka, ktorý sa dá prirovnať k stromu v raji, keď Adam a Eva spáchali prvý hriech a odlúčili sa od Boha.

Štedrý deň pre kresťanov znamená predvečer narodenia Pána Ježiša Krista SITA/Diana Černáková

podľa Kramaru však bola nádej, že príde Vykupiteľ. "Židovský národ dlho čakal Vykupiteľa a my sme ho spoznali v Ježišovi Kristovi. Keď zdobíme stromček, tak tu máme alúziu. Niekedy tam boli jabĺčka, ktoré sa neskôr zmenili na vianočné ozdoby a sladkosti, ktoré sa na vianočný stromček dávajú. Spomíname si na to, že človek sa obrátil k Bohu chrbtom, ale zároveň Boh dal nádej a tá sa naplnila v Ježišovi Kristovi," povedal kňaz. 

Štedrovečerná večera je stretnutím sa rodiny. "Dúfam, že aj spoločnou modlitbou, pripomenutím si práve pre nás tých najdôležitejších skutočností. Sme veriaci, máme nádej v nášho Pána, máme nádej vo večnosti a prichádzame sláviť jeho narodenie, jeho príchod na svet," poznamenal Kramara. Podľa jeho slov si je dobré uvedomiť, že svätá rodina v Betleheme na Vianoce bola vo veľkej skromnosti, a nie je možno celkom najlepšie sláviť Vianoce nejakým opulentným spôsobom. "Ale obdarovať blížneho, potešiť blížneho a spomenúť si zároveň aj na chudobných," povedal. Poukázal tiež na Svätého Otca, ktorý vyzval ľudí, aby nenakupovali luxusné veci a neutrácali na to, čo nepotrebujú, ale všimli si ľudí, ktorí žijú v katastrofálnych podmienkach a pomohli im. "Tak aj táto symbolika chudobnej svätej rodiny nech nám na Štedrý deň pomôže otvoriť si srdce pre tých, ktorí majú menej ako my a zažiť skutočnú radosť. Lebo vieme, že je veľká radosť byť obdarovaný, ale ešte väčšia radosť je obdarovať," dodal Kramara.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite