Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.migračný kompas: Vyrastal v ateistickom Albánsku, k islamu sa dostal u nás

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Artan Qineti vyučuje ekonómiu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, je moslim a člen správnej rady Islamskej nadácie. Vyrastal v prísne ateistickom Albánsku a svoju vieru našiel paradoxne až na Slovensku, v komunite cudzincov. V podcaste Migračný kompas hovorí o najčastejších stereotypoch spojených s islamom.

.migračný kompas: Vyrastal v ateistickom Albánsku, k islamu sa dostal u nás

je náročné vymaniť sa z niektorých zvykov, napríklad keď ste jediný, kto nepije alkohol. Často mi zo srandy vravia, nech si dám, že to Boh nevidí,“ smeje sa Artan Qineti v najnovšej epizóde podcastu Migračný kompas.

Islam je staré náboženstvo, praktizované v modernom svete. Qineti nevníma, že by dodržiavanie starých zvyklostí bolo náročné, i keď priznáva, že je v spoločnosti často „ten iný“.

Jeho bežný deň je podobný ako deň väčšiny Slovákov, rozdiel je päť modlitieb denne. 

V tomto hektickom svete je potrebné nájsť si tých pár minút na to, aby sme si uvedomili, že tu je aj niečo dôležitejšie ako to, čo riešime. Je to taký veľmi potrebný duševný relax. Našich päť modlitieb je nastavených tak, že nachvíľu prestaneme byť tým zaneprázdneným, ubehaným človekom,“ dodáva Qineti. 

artan Qineti vyučuje ekonómiu na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, je moslim a člen správnej rady Islamskej nadácie. Narodil sa v Albánsku, dnes však žije na Slovensku. 

Moderuje: Ester Viktória Ziffová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu, ktorý je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 - 2020). 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite