Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rómovia sú tu už 700 rokov

.pavol Korec .spoločnosť .fenomén

Áno, ubehlo už 700 rokov odvtedy, ako richtár mesta Spišská Nová Ves Ján Kunch v roku 1322 zapísal do kroniky, že v okolitých lesoch na majetku rodiny Mariássyovcov sa potulujú nejakí noví ľudia, ktorí sú počerní, neupravení a pohybujú sa vo väčších skupinách.

Rómovia sú tu už 700 rokov GEORGE RINHART/CORBIS/GETTY IMAGES Rómska osada v prvej polovici 20. storočia neďaleko Bratislavy.

dnes už je všeobecne prijímané, že predkovia Rómov pochádzajú z Indie, odkiaľ sa niekedy v 10. až 11. storočí vydali smerom na západ. Príčinou ich odchodu z Indie boli pravdepodobne zhoršujúce sa životné podmienky po invázii moslimov a šírení islamu na Indickom polostrove od začiatku 8. storočia. Do strednej Európy prichádzali Rómovia po dlhej ceste z Balkánu v priebehu 12. až 14. storočia.

čísla

Veľmi ťažko sa dnes píše o Rómoch na Slovensku. Ak by sme chceli písať len o faktoch, tak je to pomerne jednoduché. Prvý hodnoverný údaj o ich počte na území Slovenska je z roku 1893, keď tu žilo podľa súpisu vykonanom v Uhorsku 36 237 Rómov. Po 2. svetovej vojne, keď sa v roku 1947 urobil súpis Rómov na Slovensku podľa územných obvodov staníc ZNB, bolo zistených 84 438 Rómov. V komunistickom Československu naposledy urobili evidenciu Rómov na Slovensku národné výbory obcí a nimi zistený počet bol 253 943. 

Aj po roku 1993 bol na Slovensku viackrát zisťovaný počet obyvateľov rómskeho etnika, naposledy v roku 2019 pre potreby Atlasu rómskych komunít. V tomto roku dosiahol zistený počet hodnotu 417 535, ale vzhľadom na metodiku zisťovania samotní autori projektu uviedli, že asi 10 % obyvateľov rómskeho etnika nebolo zachytených. Teda v roku 2019 ich žilo na území Slovenska približne 450 000. Za 30 rokov sa zvýšil počet obyvateľov rómskeho etnika na Slovensku asi o 200 000. 

7. september 1965 Švábovce: Rodinný portrét Martina Mižigára, jedného z najlepších baníkov Mangánorudných baní.JÁN KOČIŠ/VTEDY/TASR7. september 1965 Švábovce: Rodinný portrét Martina Mižigára, jedného z najlepších baníkov Mangánorudných baní.

Pozor, už hovoríme o obyvateľoch rómskeho etnika, nie o Rómoch, pretože o Rómoch môžeme hovoriť od roku 1991 len v prípade, že sa prihlásili k rómskej národnosti pri oficiálnom sčítaní obyvateľstva.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite