Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Relativita, „relativizmus“ a hold Einsteinovi

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Historik Paul Johnson v knihe Dejiny 20. storočia uvažoval o jave, ktorý pokladal za nechcený dopad Einsteinovej teórie relativity: Dosť ľudí začalo z popularizovaného objavu relativity času a priestoru vyvodzovať závery o „relativite všetkého“. Následkom mal byť aj morálny relativizmus.

Esej: Relativita, „relativizmus“ a hold Einsteinovi ROBERT BARCA/GETTY IMAGES 17. november 2020, Bratislava: Demonštrácia proti anticovidovým opatreniam. Dezinterpretácie vedy a pseudovedecké „teórie“ tragicky poznačili nedávnu minulosť a strašia nás aj v prítomnosti.

ja som v súvislosti s aktuálnou témou .týždňa dostal otázku, či o tom nespíšem krátku úvahu. Nuž, v prvej chvíli som nebol príliš ústretový. Vyvodzovanie relativity noriem nášho správania z objavu relativity času a priestoru pokladám za zrejmý nezmysel. Navyše pochybujem, že celá katastrofa 20. storočia sa dá vysvetliť prostým faktom morálneho relativizmu.

Príbeh, ktorý viedol k vzniku totalitných ideologických hnutí, revolúciám a vojnám v 20. storočí, je zložitejší a dlhší. Nezačal sa 20. storočím, i keď možno povedať, že v ňom vyvrcholil. Prečo by sme sa teda mali vážne zaoberať niečím, čo bolo alebo je v najlepšom prípade len vulgárnym trendom a predsudkom davov či hŕstky intelektuálne čulých polovzdelancov, ktorí nerozumeli fyzike a prekrúcali etiku?

Ale chrobák nasadený mi do hlavy hlodal ďalej a téma si nakoniec predsa len vynútila pozornosť. Týka sa totiž širšieho a hlbšieho problému, než je dezinterpretácia konkrétneho, akokoľvek geniálneho a prevratného vedeckého objavu. Vplyv moderného rozvoja prírodných vied mal dopad na etiku aj politiku; bol skutočný, hoci nepriamy a založený na vyvodzovaní neoprávnených záverov. Nie veda, ale jej dezinterpretácie, pseudovedecké „teórie“ a s nimi súvisiace intelektuálne zmätky tragicky poznačili nedávnu minulosť a strašia nás aj v prítomnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite