Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.migračný kompas: Náš trestný zákon nie je prispôsobený internetu

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Nenávistné prejavy na webe častokrát nie sú vyjadrené priamočiaro, ale v náznakoch či symboloch. Polícia, ale aj ďalšie orgány činné v trestnom konaní, tak musia vždy brať do úvahy kontext. Aj o tom v podcaste rozpráva Ivan Smieško, vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru Trnava.

.migračný kompas: Náš trestný zákon nie je prispôsobený internetu

internet je plný hanlivých výrazov a znevažovania menších. Ako sa s nenávistnými prejavmi vysporadúvajú policajti? Podľa vyšetrovateľa Ivana Smieška je nevhodných príspevkov toľko, že na to polícia nemá kapacity. 

Vyšetrovateľ nenávistné prejavy na webe skúmal jeden kalendárny rok. „Do migračnej krízy to bolo len sem-tam niečo, ale po nej to vyskočilo z nuly na desaťtisíc príspevkov,“ hovorí. I keď našiel mnoho nenávisti, príspevkov, ktoré sú potenciálne trestnoprávne, bolo menej než predpokladal.

Pripomína, že nenávistné prejavy častokrát nemusia byť vyjadrené priamočiaro, ale v náznakoch či symboloch. Polícia, ale aj ďalšie orgány činné v trestnom konaní, tak musia vždy brať do úvahy aj kontext.

V podcaste tiež hovorí, že sociálne siete nie sú vždy súčinné pri vyšetrovaní a náš trestný zákon nie je prispôsobený novej internetovej dobe. Je totiž ešte z 90. rokov. 

Vyšetrovateľ poslucháčom odporúča, aby začali od seba a uvažovali nad tým, čo dávajú na internet. „Geneticky sme stále rovnakí, no technologicky sme prešli veľkým vývojom. Možno musíme počkať, kým aj náš hardware dobehne software,“ dodáva.

ivan Smieško je vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru Trnava. Skúmal nenávistné prejavy na interne a napísal o tom monografiu Internet a trestné činy extrémizmu. 

Moderuje: Stanka Luppová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu, ktorý je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 – 2020). 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite