Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.migračný kompas: Rozmanitosť je prínosom, všetci tvoríme slovenskú spoločnosť, aj moslimky

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Zuzana Hasna je moslimka a členka Islamskej nadácie na Slovensku. V podcaste hovorí o násilí, ktoré prežívajú moslimky na slovenských uliciach a tiež o šikane, ktorou žijú ich deti.

.migračný kompas: Rozmanitosť je prínosom, všetci tvoríme slovenskú spoločnosť, aj moslimky

O moslimkách si väčšinová spoločnosť často myslí nepravdivé stereotypy, napríklad že sú utláčané a nemôžu študovať či pracovať. Všetko sa zmení, keď ich ľudia z majority spoznajú. 

Lepšiemu spolužitiu by pomohlo, keby sme hľadali to, čo nás spája. Nie to, čo nás rozdeľuje. „My všetky sme niečie dcéry, mamy, manželky, kamarátky – už len tie sociálne statusy nám dávajú spojítka. Navyše, všetky riešime rovnaké problémy. Máme omnoho viac spoločného ako toho, čo nás rozdeľuje,“ hovorí Zuzana Hasna z Islamskej nadácie.

Moslimky však musia riešiť aj témy, s ktorými sa ženy z majority nestretávajú. Nenávistné pokriky, diskriminácia na pracovisku, fyzické útoky či strhnutie hidžábu na ulici. Nenávistné činy, ktoré nenájdeme v žiadnych tabuľkách, pretože sa ich ženy báli nahlásiť. “Okrem toho vnímame šikanu na školách, kam chodia deti z moslimských rodín. Šikanujú ich len kvôli odlišnému menu či farbe pleti,” hovorí Zuzana Hasna v rozhovore.

zuzana Hasna je moslimka, ktorá je členkou Islamskej nadácie na Slovensku. Je spoluautorkou štúdie o mediálnom obraze islamu. Stála tiež pri zrode novej knihy O moslimkách trochu inak.

Moderuje: Ester Viktória Ziffová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla v rámci projektu, ktorý je podporený z prostriedkov Európskej únie, v rámci programu Práva, Rovnosť a Občianstvo (2014 - 2020). 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite