Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej: Bijeme sa – vieme za čo?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .esej

Ktovie, možno by sme mali jasať nad tým, že Slovensko je dnes dostatočne európske a dostatočne svetové, aby jeho spoločnosť rozdeľovali ideové spory, ktoré sme sami nevynašli, no v ktorých pátose a zášti sa náhle cítime tak doma.

Esej: Bijeme sa – vieme za čo? PICTORE/GETTY IMAGES Voľby v Oxfordshire v roku 1754. Rytina z 19. storočia podľa Williama Hogartha.

liberalizmus, konzervativizmus, progresivizmus, socializmus, fašizmus a populizmus, ľavica, pravica, feminizmus proti mužskému šovinizmu, ekologické uvedomenie proti globálnemu kapitalizmu, sekularisti verzus fundamentalisti... veru, žiadny prízemný egoizmus nedokáže vyvolať také horúce vášne ako odvolávanie sa na vznešené (či predpokladane vznešené) myšlienky, programy či hodnoty.

Keďže dnes je väčšina z nás v zásade gramotná a môže si rýchlo a lacno „gúgliť“ najrôznejšie informácie v instantnej forme (namiesto dlhoročného a prácneho štúdia), máme opojný pocit, že vieme dosť, aby sme mohli mávať prápormi ideí nárokujúcich si univerzálnu platnosť a neomylnosť. Ale beda, množstvo informácií vznáša aj nárok na ich kritické spracovanie. Suroviny sú jedna vec; ich zber, selekcia a použitie druhá. A aj tie suroviny môžu mať rôznu kvalitu, neraz nebezpečne toxickú. (Niektoré z nich majú – podobne ako niektoré jedovaté huby po tepelnej úprave – lahodnú chuť, až na tie následky, ktoré si však často nevieme dať dodatočne do súvislosti s požitým menu.)

Aby sme sa zorientovali v tomto ohlušujúcom šume, nebude na škodu pripomenúť si niekoľko skutočností, ktoré sa týkajú v neposlednom rade pôvodu istých „spoločensky angažovaných“ postojov. Zistenia môžu byť zaujímavé aj nepohodlné. Napríklad keď poukážu na spoločný pôvod istých zdanlivo smrteľne znepriatelených „hodnotových orientácií“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite