Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.migračný kompas: Školí tlmočníkov, ktorí pomáhajú Ukrajincom – to, čo ich dnes naučíme, zajtra použijú

.liga za ľudské práva .spoločnosť

Markéta Štefková robí tréningy pre tlmočníkov – dobrovoľníkov v Asistenčnom centre pomoci na Bottovej v Bratislave. V podcaste rozpráva aj o tom, čo je to komunitné tlmočenie a v akých situáciách potrebujú odídenci z Ukrajiny pomoc tlmočníka.

.migračný kompas: Školí tlmočníkov, ktorí pomáhajú Ukrajincom – to, čo ich dnes naučíme, zajtra použijú

predstavme si nasledovné životné situácie: Potrebujem navštíviť lekára a chcem rozumieť tomu, aká je moja diagnóza. Chcem požiadať o dávku v hmotnej núdzi v Sociálnej poisťovni, no nerozumiem formulárom. Mal som dopravnú nehodu a polícii potrebujem vysvetliť, čo presne sa stalo.

Ak neovládam jazyk danej krajiny, som stratený. Takto nejako sa môžu cítiť tisíce cudzincov žijúcich na Slovensku. Práve pre nich je veľkou pomocou komunitné tlmočenie, a teda tlmočenie vo verejnom záujme.

„Najviac nastala potreba komunitného tlmočenia teraz, keď sme prvýkrát konfrontovaní s príchodom veľkého množstva odídencov z Ukrajiny,“ hovorí Markéta Štefková, úradná tlmočníčka a docentka na katedre germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.  

V ďalšej epizóde Migračného kompasu rozpráva aj o tom, ako v Asistenčnom centre pomoci na Bottovej školí tlmočníkov – dobrovoľníkov. „Je to úplne iné, ako keď niekoho päť rokov vyučujete na univerzite. Sústreďujeme sa na to, čo ľudia v krízovej situácii potrebujú. Dobrovoľníci tlmočia hodiny a hodiny, pomáhajú dennodenne. To, čo ich dnes naučíme, zajtra použijú,“ povedala Štefková. 

markéta Štefková je úradná tlmočníčka. Vyučuje na katedre germanistiky, nederlandistiky a škandinavistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského, školí tím tlmočníkov v Asistenčnom centre na Bottovej v Bratislave.

Moderuje: Stanka Luppová, členka mediálnej iniciatívy Svet medzi riadkami

čo je to „Migračný kompas“?

Podcast z dielne Ligy za ľudské práva, občianskeho združenia, ktoré podporuje utečencov a iných cudzincov žijúcich na Slovensku. 

čo je cieľom podcastu?

Podcast Ligy za ľudské práva Migračný kompas sa venuje témam ľudských práv, migrácie, integrácie cudzincov a azylu. Jeho cieľom je priblížiť tieto témy odborne aj ľudsky, priniesť osobné príbehy a priame výpovede ľudí, ktorí sú v migračnej situácii, alebo odborníkov a odborníčok, ktorí sa téme venujú profesionálne.

Táto epizóda podcastu vznikla aj vďaka spolupráci s organizáciou UNHCR.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite