Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Plošné testovanie nevzalo Slovensko hrobárovi z lopaty

.peter Pažitný .spoločnosť .spoločnosť

Plošné testovanie, ktoré sa uskutočnilo presne pred dvomi rokmi, nesplnilo svoj účel. Práve naopak, výsledky boli výrazne horšie, ako vláda očakávala. Slová vtedajšieho premiéra Matoviča boli, že „je to jediný spôsob, ako zobrať Slovensko hrobárovi z lopaty.“ Krivka úmrtnosti však po testovaniach rapídne stúpala.

Plošné testovanie nevzalo Slovensko hrobárovi z lopaty Boris Németh 31. október 2020, Bratislava: Zdravotníci na odbernom mieste v budove RTVS v Mlynskej doline počas celoplošného testovania.

v čase testovania (do 2. 11. 2020) bolo na Slovensku celkovo 219 úmrtí na covid-19. Potom do Vianoc (25. 12. 2020) to bolo už 1 732 úmrtí (5-krát viac) a do konca vlny (31. 5. 2021) zomrelo na covid-19 až 12 343 ľudí (55-krát viac). 

Rovnako stúpala aj hospitalizovanosť. V čase testovania bolo v nemocniciach približne 1 500 ľudí s koronavírusom denne, na Vianoce to bolo už 2-tisíc a v polovici januára 2 700. Aj z tohto pohľadu vidieť, že plošné testovanie krivku „nezlomilo“, tá rástla ďalej, a vrchol s denným počtom 4-tisíc hospitalizovaných dosiahla až koncom februára, čiže viac ako 3 mesiace po plošnom testovaní.

51 868 pozitívnych testov...

V prvom kole plošného testovania vláda použila 3,6 milióna testov, z ktorých bolo 38 359 pozitívnych (1,06 %). V druhom kole, o týždeň neskôr, bolo použitých cez 2 milióny testov a pozitívnych bolo 13 509 (0,66 %). Celkovo počet ľudí s pozitívnym výsledkom dosiahol 51 868, čo pri 5,6 miliónoch testov predstavuje 0,92 % podiel pozitívnych. Týchto 51 868 ľudí sa následne malo presunúť do domácej 10-dňovej karantény alebo mohlo karanténu stráviť v hoteli. 

A tým sa mal celý problém s koronavírusom podľa vtedajšieho premiéra a vtedajšieho ministra zdravotníctva vyriešiť. Lenže, ako sme videli na číslach, strmo pribúdali hospitalizácie aj úmrtia. Ako je možné, že keď všetci pozitívni išli do karantény, vírus naďalej úradoval?

..asi 380 falošne pozitívnych

Test na covid-19 má síce len dva možné výsledky – pozitívny alebo negatívny, avšak celkovo nám populáciu Slovenska rozdelil na štyri skupiny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite