Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej: Komunizmus – spracovaná položka?

.tomáš Zálešák .spoločnosť .spoločnosť

Opäť sa nám otvára novembrové obdobie medzi dvoma výročiami: začiatkom komunistického experimentu v Rusku a jeho koncom v našej vlasti. Aj po tridsiatich rokoch je namieste otázka, do akej miery boli tento experiment a táto výzva „spracované“. A či vôbec.

Esej: Komunizmus – spracovaná položka? ANDREA VERDELLI/GETTY IMAGES 16. december 2021 Peking, Čína: Návštevník si prezerá obraz s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Múzeu komunistickej strany Číny. Krajina opätovne opúšťa prvky niekdajších liberalizujúcich reforiem.

iste, komunistický režim, ako sme ho poznali, sa skompromitoval. Ale každý požiar po sebe zanecháva tlejúce uhlíky. Prežívajúce zvyšky komunistických strán, staré heslá alebo symboly sa môžu tu a tam zjavovať ako strašidlá. Nie sú to však len rezíduá minulosti, pre ktoré sa aj dnes treba týmto fenoménom zaoberať.

Sú tu komplexy iných symbolov a hesiel alebo „agregáty ideí“, ktoré môžu za istých okolností fungovať podobne. Na prvý pohľad nemusia mať so „starým režimom“ nič spoločné. Mnohé z nich však tvorili kedysi substrát, ktorý šíreniu komunistickej idey rôznym spôsobom napomáhal. A sú tu aj nové vnadidlá, podobne atraktívne, ako bola kedysi aj na kapitalistickom Západe idea komunizmu so svojím programom oslobodenia ľudstva od útlaku, nespravodlivosti a vôbec všetkých civilizačných neduhov. (Aj marxizmus bol kedysi „intelektuálne hnutie“.) Nuž a tam, kde sú idey, môžu sa vyskytnúť aj podmienky pre ich mocenské presadenie.

nie až tak nový svet

Okrem toho sú tu rozsiahle oblasti sveta, v ktorých komunistický režim nepadol. Komunizmus ako systém moci aj systém myšlienok preukázal od roku 1989 aj pozoruhodnú schopnosť adaptácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite