Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pred 84 rokmi nacisti spáchali „krištáľovú noc“

.martin Korčok .spoločnosť

Dnes je Svetový deň boja proti fašizmu a antisemitizmu. Pripomíname si ho pri príležitosti (tento rok 84.) výročia ríšskeho pogromu, jednej z najtemnejších udalostí nemeckej histórie. Tzv. krištáľová noc znamenala prvú predzvesť holokaustu.

Pred 84 rokmi nacisti spáchali „krištáľovú noc“ wikipedia/Center for Jewish History, NYC Vnútorný pohľad na zničenú synagógu Fasanenstrasse v Berlíne, spálenú počas Krištáľovej noci

počas nej bolo v Nemecku zavraždených vyše 90 Židov, vypálených 267 synagóg a zničených asi 7500 židovských obchodov. Ulice zasypali trblietajúce sa kopy sklenených črepín z výkladov, okien a lustrov – odtiaľ pochádza pomenovanie Krištáľová noc. Následne bolo 30 000 Židov zatknutých a deportovaných do koncentračných táborov.  

Po eliminovaní židovskej moci v Nemecku sa židovský problém nevyriešil a Hitler bol pripravený prejsť k ďalšiemu dejstvu  dať tomuto problému medzinárodný charakter. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite